Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikaiak blokkláncon keresztül szavazhatnak

2018. augusztus 24. - ferenck

A 2016-os amerikai elnökválasztásról visszafogottan sem állítható, hogy a történelem legbiztonságosabb eseménye volt. Techcégek és törvényhozók még mindig igyekeznek kitalálni, mi történt pontosan.

Az akkori galibák és gyanúk viszont egyáltalán nem zavarják Nyugat-Virginia államot, hogy 2018 őszén úttörő megoldással próbálkozzon. Terveik alapján az ott állandó lakos, de tengerentúlon tartózkodó katonák okostelefonjukon, a Voatz blokklánc-alkalmazással voksolhatnak.

blokchain_szavazas0.jpg

Történelmi premier lesz: amerikai állampolgárok első alkalommal szavazhatnak mobiltelefonos appon keresztül.

Az alkalmazást használó katonáknak először be kell bizonyítaniuk, hogy valóban azok, akiknek állítják magukat. Regisztrációhoz személyi igazolvány-képüket és az arcukról szelfiszerűen készült videót kell feltölteniük.

Az app arcfelismerő szoftvere a fotót és a videót is átnézi, hogy meggyőződjön: mindkettőn ugyanaz a személy szerepel.

blokchain_szavazas.jpg

A katonák az ellenőrzés után szavazhatnak. Mihelyst készek, az app anonimmá teszi a szavazólapot, a szavazatot pedig blokkláncon, szinte teljesen hamisításmentes biztonságos digitális főkönyvön rögzíti.

A módszer kritikusai szerint a „szinte” a kulcsszó, ami teljes bizonyossággal nem zárja ki, hogy valaki képes megváltoztatni a blokkláncon rögzített adatokat. Mivel az amerikai elektronikus választógépek sebezhetőségét az összes kapcsolódó elemzés kiemeli, sokak szerint új digitális eljárások tesztelése helyett jobb lenne visszatérni a klasszikus papír szavazólapokhoz, és csak azokat használni.

„A mobilszavazás borzalmas ötlet. Internetes szavazás személyek biztonsági szempontból szörnyű készülékein, rettenetes hálózatainkon, nagyon nehezen védhető szerverekkel, a voksolást bizonyító egyetlen valódi papír nélkül” – véli Joseph Lorenzo Hall, a Demokrácia és Technológia Központ főmérnöke.

Mac Warner, Nyugat-Virginia minisztere szerint a Voatz biztonságos, és ez a legfőbb prioritás. Az állam idén kapott 6,5 millió dollár szövetségi támogatást felszerelésre, cyberbiztonságra és a választások tisztaságát, sebezhetetlenségét garantáló képzésekre.

Két megyében az előválasztásnál már tesztelték is az appot, és minden problémamentesen ment. Ha novemberben sem lesz gond, a jövőben több kormány dönthet a blokklánc-alapú választási alkalmazás mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5414170631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása