Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Petri-csészében fejlesztenek ideghálót

2018. szeptember 17. - ferenck

Egyelőre nem tudni, hogy a jövő számítógépeit a maiakhoz hasonlóan gyárakban fogják előállítani, vagy laboratóriumokban, Petri-csészékben, mint a sejttenyészeteket.

Biológusok és számítástudományi szakemberek nemzetközi csapata erre a kérdésre szeretne választ kapni, és nyert el kutatásaira, kísérleteire 500 ezer dolláros támogatást az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapjától (NSF). Céljuk élő sejtekből előállított és számítási műveletekre programozott komputer fejlesztése.

petricsesze0.png

Az induló projektről hiányosak az információk. A fejlesztők csak annyit árultak el, hogy élő sejteket használva építenek ideghálót, a sejtek típusáról viszont egyelőre nem nyilatkoztak.

Elmondásuk alapján a sejteket fény segítségével irányító optogenetikát alkalmazzák. Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő biológiai kutatási területe a fényérzékeny fehérjék sejtspecifikus kifejeződésén alapul, és lehetővé teszi a tanulmányozott biokémiai folyamatok adott sejtekre jellemző indukcióját. A megfelelő sejtek fény általi vezérléséhez genetikai módosítások is szükségesek.

petricsesze.jpg

A rendszert kézzel írott számjegyek azonosítására akarják betanítani. A hibrid projekt sokat segíthet mind a számítógépek, mind az organikus – természetes – agyak jobb megértésében. Jelenleg viszont még senkinek nincs kristálytiszta elképzelése arról, hogy a különféle részek hogyan állnak majd össze, mennyire passzolnak egymáshoz.

„Bizakodunk, hogy idegsejt-kutatók a technológiával az emberi agy tanulmányozására alkalmas tesztkörnyezetet használhatnak” – nyilatkozta Yevgeny Berdichevsky, a projektben résztvevő betlehemi (Pennsylvania) Lehigh Egyetem biomérnöke.

Amikor a Pennsylvania Egyetem tudósai laboratóriumban hoztak létre emberi agyszövet-gömböcskéket, az eredmény megosztotta a közvéleményt, többek etikai kérdéseket tettek fel, például, hogy mi történik akkor, ha a komplexebbé váló „miniagyaknál” kibontakozik a tudatosság. A kutatóknak egyelőre arról sincs elképzelésük, hogy az új projekt hasonló morális dilemmákat fog generálni, vagy sem.

Az eddigi információk alapján a jövő számítástudományát és technológiáját radikálisan másként képzelik el, mint a jelenét. Szerintük komputerek építésétől kezdve minden úgy fog növekedni, mint a magokból kifejlődő virágok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5914244955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása