Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Svájci bankcsoport felmérése a mesterséges intelligencia ipari hatásairól

2018. december 11. - ferenck

A mesterséges intelligencia leginkább a jármű-, a repülő- és a védelmi iparban, valamint a kiskereskedelemben tevékeny cégeknél érezteti hatását a következő években. Az MI a bankszektorban, a médiában, a támogató szolgáltatásoknál, a technológia, a telekom világában és a közlekedésben szintén fontos szerepet játszik – derül ki a svájci UBS bankcsoport piacelemzéséből.

A vizsgált 29 szektorból 27-ben a kiadások (működtetési, karbantartási stb. költségek) csökkenése, a nagyobb hatékonyság jellemzi a változásokat, amelyeket a vállalatok mesterségesintelligencia-megoldásokkal, például gépi tanulással, számítógépes látással, együttműködő robotokkal, autonóm járművekkel, előrejelző analitikával és virtuális ágensekkel érnek el.

mi_felmeres0.jpg

Szállítócégek máris használnak raktáraikban költséghatékony robotokat, MI-eszközök eredményesebb útvonalválasztással és minták előrejelzésével teszik hatékonyabbá a telekom hálózatokat; fogyasztáselemzéssel, a fejlesztői ciklus csökkentésével, termékek gyorsabb piaci bevezetésével növelik a bevételeket.

Komoly versengésre számíthatunk, sokkal több előnnyel, mint fenyegetéssel – hangsúlyozzák az elemzés szerzői. A legfőbb üzleti szektorokra vonatkozó eredményeiket az MI-vel kapcsolatos bevételek, megtakarítások és versenykockázatok becslésével számolták ki.

mi_felmeres.jpg

Más tényezőket, például a szektoronkénti adatintenzitást (a területen belül összegyűjtött adatok típusának és az információtechnológiára fordított átlagos költésnek a kombinációját) szintén figyelembe vették.

A tech-, a bankszektor, a média és az egészségügy „adatgazdag” területek, komoly technológiai költésekkel, egyes kialakulófélben lévő szektorokban, például autonóm járművek gyártásában pedig nagymennyiségű strukturálatlan adat generálódik.

A területenkénti automatizálható állások számát is vizsgálták. A kevés képzést igénylő, nagyrészt ismétlődő feladatokból álló munkaköröket chatbotok, virtuális ágensek és fizikai robotok végezhetik el. Egyes szektorokban már ma is komoly összegeket fektetnek MI-megoldásokba: egészségügy, szoftverfejlesztés (főként cyberbiztonsági és kereskedelmi alkalmazások), média, pénzügyek. Az eredmények a McKinsey & Co. a pénzügyi szektort kiemelő nemrégi tanulmányára rímelnek.

A Gartner szerint az MI 2018-ban a 2017-hez képest 70 százalékos növekedést jelentő 1,2 trillió dollár globális üzleti bevételt generál. 2022-ra 3,9 trilliót prognosztizálnak.

Az MI széleskörű ipari használata az UBS Csoport szerint a számítási kapacitások gyors növekedésével és a nagymennyiségű hozzáférhető adattal magyarázható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3814466804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása