Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az IBM bemutatta az első kereskedelmi kvantumszámítógépet

2019. január 11. - ferenck

A fogyasztói elektronika legnagyobb éves seregszemléje, a január eleji Las Vegasi CES (Consumer Electronics Show) az infokommunikációs technológiák jelenébe és közeljövőjébe betekintést adó különleges rendezvény.

Miközben szakértők serege próbálja kitalálni a kvantumszámítások lehetséges előnyeit és alkalmazásait, az IBM kereskedelmi célú kvantumkomputert mutatott be a neves eseményen.

ibm_kvantum.jpg

A 20 kvantumbites (qubit) IBM Q System One egy 2,8 méteres üvegdoboz. Alkatrészei, köztük a qubiteket éppen csak az abszolút zéró fok (-273,15 Celsius) felett tartó hűtő lehetővé teszik kvantumszámítások működését.

A cég a „világ első teljesen integrált univerzális kvantumszámítási rendszereként” beszél a gépről. Nem akarják eladni, hanem a tervek szerint rákötik az internetre, lehetővé téve kutatók, tudósok és mérnökök távoli hozzáférését. Nagy előrelépés a többi kvantumszámítási rendszerhez képest, hogy laboratóriumi környezeten kívül fogják használni.

ibm_kvantum0.jpg

Meglepő módon jelenleg nem a System One a legmasszívabb kvantumszámítógép, sőt, 2017-ban maga az IBM is épített egy jóval erősebb, 50 qubites szerkezetet.

A praktikus kutatási-tudományos és üzleti alkalmazásokra egyaránt hasznosítható új rendszer fejlesztői egyetlen csomagba integrálták a kvantum- és a klasszikus számítási alkatrészeket. A gép elég nagy, és mindent tartalmaz, amire egy intézménynek, cégnek szüksége van, hogy kísérleteket végezzen vele, ugyanakkor a 20 qubit a közvélemény által elképzelt kereskedelmi alkalmazások zöméhez nem elegendő.

Több és 100 mikroszekundumnál hosszabb ideig használható qubitekre lenne szükség, de az IBM hangsúlyozza is, hogy a céltól, hagyományos rendszerek számára túl komplex problémák kezelésétől még távol vannak, viszont a System One folyamatosan továbbfejleszthető, és a karbantartása is egyszerű.

Inkább a kereskedelmi kvantumszámítógépek felé tett jelképes és óriási első lépésként fogják fel.

A gépet a Map Project Office és a Universal Design Studio mellett a brit királyi ékszerek és a Mona Lisa vitrinjét jegyző Goppion tervezte. Az IBM a Q rendszereket egyértelműen műalkotásoknak tekinti.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr814553518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása