Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Több kvantumkomputer lenne, ha az alkatrészek beszerzése könnyebben menne

2019. január 21. - ferenck

Hagyományos komputert nem túl bonyolult felépíteni. A legtöbb rész online megrendelhető, és némi szakismerettel rövid időn belül össze tudunk szerelni működő PC-t.

Kvantumszámítógépet viszont többek között azért sok-sok nagyságrenddel nehezebb, mert a részek beszerzése bonyolult és költséges. Ez a tény lelassíthatja a technológia egészének a fejlődését. Képzeljük el, hogy az ezirányú fejlesztésekkel foglalkozó technológiai óriáscégek, például az IBM, a Google vagy a kínai Alibaba eleve mekkora előnyben volt/van a kisebb startupokkal és kutatóintézetekkel szemben.

kvantumbarkacs.jpg

Blake Johnson, a kvantumszámítógépekkel foglalkozó kaliforniai Rigetti Computing startup igazgatóhelyettese és egyben felelős is az alkatrészek megtalálásáért és beszerzéséért. Elmondta, hogy amíg a technológia inkább ezoterikus területnek számított, a vezető nagyvállalatok óriási versenyelőnyre tettek szert. Jelenleg egyre inkább mainstream, és a kritikus komponenseket illetően a kereslet lényegesen nagyobb a kínálatnál.

Például hónapokig, de akár egy vagy több évig eltarthat a gépet az abszolút zéró fok közelében tartó hűtőberendezés beszerzése. Mivel a hűtőgázok, köztük a helium-3 héliumizotóp nukleáris kutatások melléktermékei, a piacon csak nagyon ritkán találhatók.

kvantumbarkacs0.jpg

Johnson a kvantumbiteket (qubiteket) irányító/kontrolláló mikrohullámú jelek továbbításához nélkülözhetetlen speciális szupervezető kábelekre is felhívta a figyelmet. A piaci állapotokat jól szemlélteti, hogy minimális hőt generáló kábeleket csak egyetlen gyártó, egy japán cég, a Coax Co. gyárt.  

E kábelek gyors beszerzése lényegében lehetetlen. A problémát továbbnöveli, hogy a kvantumszámítógépek a hagyományos komputerekre kidolgozott infrastruktúrának csak csekély részét tudják használni.

„Egzotikus elveken alapulnak, ezért a hardver is egzotikus” – magyarázza Chris Monroe, a Maryland Egyetem professzora és a kvantumfejlesztésekben szintén érintett IonQ startup igazgatója.

Szakemberek több lehetséges megoldást vetnek fel. Például nem mélyhűtésen alapuló kvantumgépeket is építhetnek, de az a módszer is sok kihívással jár. Az IonQ egyedi atomokat csalna csapdába, csakhogy a megfelelő chipen aranybevonatnak is kell lennie, és a szabvány chipgyártók nincsenek felkészülve ilyen követelmények teljesítésére.

Mindenesetre világszerte egyre több új cég foglalkozik a technológiával, és ez a tény a gyártókat és beszállítókat minden bizonnyal nagyobb aktivitásra ösztönzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2814577380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása