Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Sophia kishúga

2019. február 04. - ferenck

A Hanson Robotics Sophiája a világ talán leghíresebb androidja. A szinte élő humanoid szerepelt a Cosmopolitan címlapján, randevúzott Will Smith-szel, rengeteg televíziós fellépése volt, és még Szaúd-Arábia állampolgárságát is megkapta.

Úgy tűnik, Sophia mostanában megsokszorozódik, de legalábbis bővül a brand.

little_sister.jpg

2018 novemberében a Hanson Robotics androidcsaládja új taggal gyarapodott. Az apró robotot maga Sophia mutatta be, „kishúgának” nevezte egy televízió-műsorban.

A David Hanson által alapított Hongkong-székhelyű cég a héten Kickstarter-kampányba kezdett, Kicsi Sophia érdekében próbál közösségi támogatáshoz jutni. A megcélzott 75 ezer dollárt hamar elérték, a kampánnyal 7 és 13 év közötti gyerekek programozás-oktatásába szeretnék bevezetni a botot.

little_sister0.jpg

A 35 centi magas robot szemei a japán rajzfilmek, az animék világát idézik. Teste ezüstös, koponyájának hátsó része ugyanúgy áttetsző, ugyanolyan jól láthatók a kábelek mint a „nővérénél”. Sophia más tulajdonságaival is rendelkezik: énekel, sétál, táncol, játszik, figyeli és követi az arcokat, vicceket mesél.

Elsődleges rendeltetése azonban nem a szórakoztatás, hanem az oktatás. A diákoknak Blockly és Python nyelveken kell programozniuk a botot. A Kickstarter-kampány bevezető szövegében a cég hangsúlyozza: „bizakodunk, hogy Kicsi Sophia segít a tudomány, technológia, mérnöki ismeretek és a matematika megismertetésében. Ezek mellett a programozást és a mesterséges intelligenciát is szórakoztató, biztonságos, inspiráló és interaktív módon ismertetné meg a gyerekekkel, különösen lányokkal.”

A robot 99 és 149 dollár közötti összegbe kerül. A pontos ár a megrendelés időpontjától függ, a Hanson Robotics decemberre ígéri a kiszállítást.

Kicsi Sophia ugyan nem az egyetlen oktatási célú humanoid robot, világhírű nővére viszont rengeteget segíthet a marketingkampányban. Ekkora támogatással nagyobb hatása lehet, mint elődeinek és kortársainak, ráadásul robotikusok új generációját is inspirálhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr314604062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása