Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megújuló energiával repülnek a drónok és a papírsárkányok

2019. február 26. - ferenck

Az Európai Bizottság és magáncégek, például a Google és mások anyagi támogatásával pár év alatt megsokszorozódott a nagy magasságban (500 méter felett) energiát generáló technológiákkal kapcsolatos kutatások és az ezzel foglalkozó új vállalatok száma. A vizsgálódások alanyai ember nélküli légi járművek, drónok és óriási sárkányrepülők.

A Madridi III. Károly Egyetem (UC3M) kutatói drónokon és papírsárkányokon alapuló energiageneráló rendszereket elemző szoftvert fejlesztettek. A programmal ilyen rendszereket tanulmányoztak, miközben a szél kinetikus, azaz mozgásenergiáját használható elektromos energiává alakították át.

megujulo.jpg

A légi szélenergia-rendszerek (airborne wind energy systems, AWES) a hagyományos drága és nehéz szélturbinák tornyait és forgórészét könnyű kötélfélével, járművekkel helyettesítő új technológiacsalád.

Az AWES rendszerek a kötél húzóerejével mozgatják a földi energiagenerátort, míg a légi energiageneráláshoz a járműn lévő mini szélturbinákat használják, az energiát pedig áramvezető kötélen továbbítják a földre. A telepítési és anyagköltségek mindkét esetben alacsonyak.

megujulo0.jpg

500 méter felett a szél sokkal intenzívebb és szinte állandó. Mivel könnyű a szállítás, ez a fajta energiatermelés távoli és nehezen megközelíthető területeken lehet kifejezetten hasznos.

„Az AWES magasban működő, elektromos áramot termelő diszruptív technológiacsalád. A jól ismert villamosmérnöki és repüléstan diszciplínákat, például elektromos gépek tervezését és a vezérléselméletet kombinálja össze drónokhoz stb. kapcsolódó nem-hagyományos szakterületekkel” – nyilatkozta Gonzalo Sánchez Arriaga, az egyik kutató.

Az UC3M e kereteken belül mutatta be az AWES-re kitalált új repülésszimulátorát. A szimulátorral a rendszerek jól megismerhetők, tervrajzuk optimalizálható és kideríthető, hogy az energia-előállítás melyik útvonalon maximalizálható. Maga a szoftver ingyen letölthető, más csoportok kutatásaira szintén felhasználható.

A szimulátorral párhuzamosan új tesztmódszert is kidolgoztak. Két kiteszörföt (sárkányszörf) különféle műszerekkel szereltek fel, és a legfontosabb fizikai paramétereket is rögzítették, majd mindent felvettek. A kísérleti adatokkal különféle szoftvereszközöket, például a szimulátort és a papírsárkány mindenkori paramétereit hitelesítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3314645451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása