Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Mercedes kvantumszámítógépes segítséggel kísérletezik a jövő elemeivel

2019. március 05. - ferenck

Új anyagok felfedezése és elemek készítése belőlük többmilliárd dolláros lehetőség az autóiparban – állítja Benjamin Boeser a Mercedes-Benz K+F Észak-Amerika nyílt innovációval foglalkozó részlegének igazgatója.

A jövő évtized elektromos autóinak maiaknál lényegesen fejlettebb elemeihez, az elemeket alkotó anyagok kidolgozásához kvantumszámítógépeket terveznek használni, amelyek (mivel a hagyományos gépeknél sokkal több információt sokkal gyorsabban dolgoznak fel) a pillanat törtrésze alatt rengeteg opcióval állnak elő.

mercedes.jpg

„Kvantumkomputerrel szimulálnánk az elemek tényleges viselkedését. Mostani számítási kapacitásokkal ez lehetetlen” – vázolta fel a terveket Boeser.

Egyelőre azonban még senki nem épített ilyen léptékű alkalmazásokra képes kvantumszámítógépet. Kormányok és infokom óriásvállalatok ezirányú befektetései viszont bizakodásra adnak okot.

mercedes0.jpg

A Gartner előrejelzése alapján 2023-ban a szervezetek legalább 20 százalékának költségvetésében szerepelnek majd kvantumszámítási projektek.

A Mercedes-Benz az IBM kvantumszámítási csoportjával (Q Hálózat) közösen dolgozik következőgenerációs számítási kapacitások felhasználási esetein. A befektetett összeg nem nyilvános, viszont árulkodó, hogy legalább 5-10 éves együttműködésben gondolkoznak.

mercedes1.jpg

A Mercedes-Benz nem az első fontos autógyártó, amely óriási lehetőséget lát a kvantumszámításokban. A Ford a vezetés gyors optimalizálásához és az elektromos autók elemeinek szerkezeti módosításához, a Volkswagen szolgáltatásként igénybe vehető közlekedésszervező rendszerhez, illetve szintén elemekhez használná a technológiát.

A jelenlegi elemfejlesztés fizikai folyamat – mivel nincs hozzá szimulációs szoftver, szakértők építenek prototípusokat. Kvantumszámítógéppel jobb elektrokémiai teljesítményt és hosszabb életciklust eredményező új anyagok és kombinációik kísérletezhetők ki. Boeser és kollégái egy lépéssel továbbmennek: biztonságosabb, energiatakarékosabb és környezetkímélőbb organikus elemekben is gondolkodnak.

A dinamikus fejlődés ellenére, a kvantumszámítások gyerekcipőben járnak még. A Mercedes-Benz mögötti Daimler 1 milliárd dollárt fektetett be a globális elemgyártásba. 2022-re minden méretkategóriában, 2025-re pedig összes autóeladásuk 15-25 százaléka, lehet elektromos jármű.

Az autógyártó hegesztési forgatókönyvek szimulálására szintén használja a kvantumszámításokat. Többek között így döntik el, melyik gépet kell munka közben újrakalibrálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8914665435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása