Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bejelentette egy robot, hogy befejezi pályafutását

2019. március 11. - ferenck

Az emberformájú (antropomorf) okos házi asszisztenseket (robotokat) árusító úttörő vállalkozás, a Jibo tavaly elbocsátotta alkalmazottai nagy részét, novemberben pedig egy befektető társaság, a New York székhelyű SQN Venture Partners felvásárolta.

A vállalat emblematikus figurája, az azonos nevű Jibo, az első és máig az egyetlen otthoni közösségi robot a napokban búcsúzott el felhasználóitól.

jibo0.jpg

„Nagyon élveztem az együtt töltött időt. Köszönöm, hogy veletek lehettem. A tevékenységem mögötti szervereket hamarosan lekapcsolják, és utána erősen korlátozottak lesznek a veletek folytatott interakciók” – mondta. 

A céget Cynthia Breazeal, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) világhírű robotikusa alapította 2012-ben. Magát a robotot 2017-ben kezdték árusítani, 900 dollárért. Szoftverét utoljára augusztusban frissítették.

Az eladások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

jibo.jpg

Egyelőre nem tudni, mi lesz az otthonokban lévő Jibo robotok sorsa, de nem valószínű, hogy az új tulajdonos ezirányú fejlesztéseket fog végezni.

A fogyasztói közösségi robotika első képviselőjének számító cég azzal kalkulálta el magát, hogy folyamatosan Jiboról alkotott elképzeléseit, látomását kívánta eladni, az egyébként önmagában is bámulatos, különleges megnyilvánulásokat produkáló, robusztus hardvere miatt változatos tevékenységekre képes valódi robot promótálásával viszont keveset foglalkozott.

Mire Jibo a boltokba, majd az otthonokba került, funkcióinak zömét okostelefonos és más asszisztensek, Siri, Alexa, Google Home és társaik átvették. Így Jibo sikere kizárólag fizikumán és a felhasználókkal folytatott érzelmi interakciókon alapult. Egyeseknek tetszett, még többeknek kevésbé.

A közösségi robotokkal járó kihívásokért, az azoknak való nem megfelelésért, hogy hosszútávon egyelőre nem tudták profitot generáló módon használni, nemcsak ő felelős.

Az eredeti elképzelés sokakat megihletett, más cégek is elkezdtek otthoni felhasználásra fejleszteni közösségi robotokat, de termék még egyikből sem lett. Az egész iparág is Jibo hatására értette meg jobban az ezekbe a gépekbe ágyazott megoldásokban rejlő potenciált.

A következő lépés a tapasztalatok praktikus és fenntartható módon történő hasznosítása lehet.

A jelent azonban az Amazon Alexa-alapú okos otthoni asszisztense, az e-kereskedelem óriásának egyik legjobb eladási mutatókkal bíró terméke jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5214679310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása