Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Cyborgok után jön a skyborg

2019. március 25. - ferenck

Az amerikai légierő új mesterségesintelligencia-programot jelentett be. A kibernetikus organizmusra, a cyborgra „rímelő” Skyborg (hevenyészett magyar fordításban „égi borg”) rendeltetése drónok és vadászrepülőgépek autonóm reptetése.

A névről azonban nemcsak jó és kevésbé jó cyborgokra, hanem a Terminátor teljesen gonosz mesterséges intelligenciájára, a Skynetre is asszociálunk, de egyelőre nagyon távol vagyunk tőle.

skyborg.jpg

A tervek szerint az új MI drónokat 2021-től, vadászrepülőgépeket 2023-tól fog vezérelni. Előtte sem lesz tétlen, mert humán pilótákat segít légi összecsapások kezelésében, illetve a gép küldetés közbeni teljes kontrollálásában. Értelmez mindent, ami a vezető körül történik, és tanácsokat is ad neki.

„Az első dolgok nem lesznek annyira szexik, mint ahogy a filmekben elképzelik, viszont teljesen megváltoztathatnak mindent” – nyilatkozta a légierő beszerzési, technológiai és logisztikai titkárságának egyik vezetője, az MI-t bejelentő Will Roper.

skyborg0_1.jpg

A légierő speciális elvárásokat támaszt a Skyborg fejlesztésében részt venni akaró összes fejlesztőnek, beszállítónak: a gépeknek autonóm kell fel- és leszállniuk, a szoftvernek pedig nyílt forrásúnak kell lennie, hogy szükség esetén és a mindenkori szituációknak megfelelően a mérnökök javítsanak az MI adottságain.

A késztermékkel és az MI által működtetett összes légi járművel szembeni elvárás, hogy senki ne rugaszkodjon el a költségekkel. Eldobható szerkezetek és csillagászati összegbe kerülő masinák közötti arany középútban gondolkodnak. A terv konkrét, kivitelezhető projekt, és nem a valóságtól árban és technológiában egyaránt elrugaszkodott álmodozás.

„Nem szeretném, ha csak laboratóriumi, kizárólag ottani Petri-edényben élő és elhaló kezdeményezésről lenne szó. Konkrét programot akarunk. Néhány éven belül meg kell valósulnia, valódi helyszíneken kell bemutatókat tartani. Gyorsan kell kivitelezni, és mindent meg is teszünk, hogy így legyen” – magyarázza Roper.

A Skyborg nem az első katonai MI-rendszer az Egyesült Államokban. A haditengerészet például autonóm hadihajókon dolgozik.

Természetesen máshol sem tétlenkednek. Az Egyesült Királyságban MI által vezérelt harcidrónokat fejlesztenek, Oroszország pedig fél-autonóm robottankokat mutatott be.

Kicsit nyugtalanító, hogy egy gép ekkora kontrollal rendelkezhet, viszont figyelembe véve a mostani katonai MI-programokat, a Skyborg a mesterségesen intelligens fegyverfejlesztési verseny logikus állomása.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5814710397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása