Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikai katonák virtuális valóságban gyakorlatoznak

2019. március 26. - ferenck

Hadseregek különböző alakulatai gyakran tesztelik képességeiket a virtuális valóságban (Virtual Reality, VR). A gyalogság VR-ben történő kiképzése viszont nagyon komoly kihívást jelent. Fejlesztők szerint a repülés élményét, repülők tevékenységét könnyebb szimulálni. A helyszín, akárcsak a baráti és ellenséges ágensek, valamint a velük folytatott interakciók száma repülés-szimulációkban ugyanis korlátozott.

Gyalogság esetében teljesen más a helyzet.

vrbattlefield.jpg

Ezért tűnik úttörő jelentőségűnek az amerikai hadsereg hatalmas új virtuálisvalóság-platformja, amelyben gyalogos katonák realisztikus környezetben gyakorolhatnak. Csatatéri ellenségeik természetesen ezúttal sem húsvér emberek, hanem akár többmillió mesterségesintelligencia-ágens.

A VR-ben a gyalogosok jobban felkészülnek a csatára, az egységek sokoldalúbbakká válnak.

vrbattlefield0.jpg

A Szintetikus gyakorlókörnyezetben (Synthetic Training Environment, STA) valódi amerikai, észak-koreai stb. városok szimulálhatók. A forgatókönyv lényegében bárhol játszódhat a Földön, ahol az amerikai hadsereg a jövőben jó eséllyel háborúzhat.

Nagyvárosi környezetben a harcosok baráti és ellenséges erőkön kívül a lakossággal is érintkeznek. Őket és bonyolult dinamizmusaikat is kezelniük kell, és a szimuláció egyre inkább sok-résztvevős online játékká (Massively Multiplayer Online game, MMO) válik.

vrbattlrfield1.jpg

A katonák így már a helyszínre érkezés előtt ismerik a terepet – magyarázza Pete Morrison, az STE fejlesztésében részt vett Bohemia Interactive Simulations egyik vezetője.

Az STE felhőszámítások segítségével bárhol biztosít virtuális kiképzést. A teljes Föld terepábrázolása élethű, többféle szimulációs rendszeren megjeleníthető.

A hadsereg jelenleg tovább bővíti szimulációit, egyelőre azt akarják elérni, hogy a VR-ben „több intelligens ágens legyen, mint Vermont lakossága.” (2018-as adatok alapján, a szövetségi államban kb. 627 ezren éltek.)

A számok drasztikusan növelhetők, a szimulált környezeteket többmillió MI-entitás népesítheti be.

„Korábban csak tízezreket-százezreket tudtak megjeleníteni, és ennyi ágenssel nem lehetett teljes komplexitásukban ábrázolni seregeket” – állítja Morrison.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9814710407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása