Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Virtuális biztonsági őr Japánban

2019. május 06. - ferenck

Az elsőszámú japán otthon- és irodabiztonsági vállalat, a Secom és több más cég, köztük a legnagyobb helyi mobiljáték-fejlesztő, a DeNA, a telekom óriás Docomo, virtuális biztonsági őrt hozott létre. Az életnagyságú, kéköltönyös őr 2020-ban áll munkába, otthonokra és irodahelyiségekre fog vigyázni, például épületek bejáratánál teljesíthet szolgálatot.

Úgy néz ki, mintha valamelyik japán képregényből (mangából), rajzfilmből (animéből), rajzfilmsorozatból vagy éppen egy szimulációs játékból lépett volna ki. Lesz férfi és női változata is, előbbi neve Mamoru, utóbbié Ai.

security_guard0.jpg

A tükörszerű szerkezet különféle funkciókkal rendelkezik, amelyek közül értelemszerűen a folyamatos megfigyelés a legfontosabb.

A Secom sajtóközleményben jelentette be, hogy Mamoru és Ai az elsők, és a következő években (a növekvő igények függvényében) több más virtuális biztonsági őrre is számíthatunk. Fejlesztésük egyrészt a japán lakosság elöregedése miatti egyre markánsabb munkaerőhiányra adott reakció, másrészt – részben ezzel párhuzamosan – szervesen kapcsolódik a jelen és még inkább a közeljövő egyik meghatározó trendjéhez, az automatizációhoz, robotok, mesterséges intelligenciák, virtuális személyek a mainál nagyobb mértékű és szélesebb körű alkalmazásához.

security_guard.jpg

A mesterségesintelligencia-technológiákkal felvértezett biztonsági őr különféle kameráival és mozgásérzékelő megoldásaival ellenőrzi az épületbe belépő személyeket. Gyanús tárgyakat és jeleket is keres, amelyeket az illető igyekszik elrejteni.

Arc- és hangfelismerő szoftvere segítségével meg tudja állapítani, hogy az adott látogató rendelkezik-e a szükséges belépési engedélyekkel. Ha eltakarja a fejét, megkéri, tegye szabaddá, láthatóvá és így azonosíthatóvá.

Mindent, amit látott valósidőben tölthető fel képernyőre, amelyet humán biztonsági őr figyel, és szükség esetén közbelép, intézkedik – nemcsak akkor, ha valaki gyanúsan viselkedik, hanem olyan alkalmakkor is, ha például összetörik egy fontos tárgy stb.

Mamoru és AI recepciósként is működhet. Megválaszolják a látogatók kérdéseit, információkkal látják el, elkalauzolják őket az óhajtott helyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr314810574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása