Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Blokklánc-trendek

2019. május 22. - ferenck

A New Yorki, egész pontosan brooklyni Blokklánc Hét egyik központi rendezvényén, a Fluidity 2019-en a szakemberek a technológia jelen állását és közeljövőjét vitatták meg.

Öt meghatározó trendre hívták fel a figyelmet: az intézmények egyre inkább befogadják a blokkláncot, a decentralizált pénzügy növekvő értékeket teremt, sok vita folyik a magán és a nyilvános blokklánc szerepéről, erősödik és áttekinthetőbb a szabályozás, szaporodnak a technológia nem-pénzügyi alkalmazásai.

blokklanc.jpg

A Wall Street több vezető intézményének képviselői elmondták, hogy üzleti modelljük áramvonalasítása céljából cégeik hogyan építik, tesztelik és vezetik be a blokklánc-alapú alkalmazásokat és infrastruktúrát. Más friss technológiákkal, például a felhőszámításokkal összehasonlítva, a bankszektorban szépen és viszonylag gyorsan halad a blokklánc befogadása. Rövid- és középtávon folytatódik a trend, ráadásul a technológiát össze is kell kapcsolni a régebbi rendszerekkel (legacy systems).

A decentralizált pénzügy (Decentralized Finance, DeFi) lényege a jelenlegieknél nyitottabb és elérhetőbb pénzügyi rendszerek építése, létjogosultságát több új termék és esettanulmány igazolja. A decentralizált kereskedés, bankrendszerek, a külső tényezőktől, például központi bankoktól vagy pénzügyi politikától kevésbé függő és így csábítóbb árfekvésű „okos jelzálog” stb. tartoznak ebbe a kategóriába.

blokklanc0.jpg

Blokklánc-szakemberek között élénk viták folynak arról, hogy egyes kereskedéseket, például biztosítások kötését nyilvános vagy magánláncokon kell-e kivitelezni. Joseph Lubin, az Ethereum társalapítója szerint a nyílt hálózatok lesznek a nyertesek. Véleményét az innováció, a szabványosítás és az interoperabilitás magánhálózatokon megvalósíthatatlan mértékével/szintjével támasztotta alá. Mások a személyes adatok, a tranzakciók titkosságát féltik a nyilvános hálózatoktól, de Lubin igyekezett megnyugtatni őket: a nyilvános blokkláncokba már beépítették az ezeket védő megoldásokat.

Technológia és szabályozás viszonyát általában az jellemzi, hogy az utóbbi jócskán lemaradt az előbbitől. A blokklánc esetében sincs másként, bár egyes törvényhozói lépések az innovációt erősítő, áttekinthetőbb és rugalmasabb megoldásokat vetítenek előre.

A blokklánc térhódítását szépen szemlélteti, hogy a pénzügyi szektoron kívül más területeken, például a szórakoztatóiparban is alkalmazzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr614839536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása