Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Alexa emberi érzelmeket elemez

2019. május 27. - ferenck

Nagyon sok információ kinyerhető az érzelmeket szinte mindig kifejező emberi hangból, és ezek az ismeretek rengeteg technológiai alkalmazásban használhatók: egészségügyi állapot vizsgálatára (például az öregkori demencia vagy szívroham bekövetkeztét előrevetítő jelek korai észlelésére), hatékonyabbá és empatikusabbá alakíthatók a beszélgető mesterségesintelligencia-rendszerek stb.

A technikák idővel a hangasszisztenseket (Google Assistant, Siri, Alexa) hibáik kijavításában segítő közvetlen visszacsatolásokkal szolgálhatnak.

amazon_emotions0.jpg

Érzelmeket osztályozó MI-k eddig is voltak, viszont a hagyományos megközelítés a felügyelet melletti tanuláson alapul, a rendszer a beszélő emocionális állapota szerint címkézett gyakorlóadatokkal dolgozik.

Az Amazon kutatói más módszert választottak. Generatív ellenséges hálózatuk (generative adversarial network, GAN) kimerítően felcímkézett érzelem-korpusz helyett tíz beszélőtől összegyűjtött (nyilvánosan elérhető forrásból származó) 10 ezer kifejezésből álló gyűjteményből tanul.

amazon_emotions.jpg

A modell két részből, egy kódolóból és egy dekódolóból áll. Az előbbi a gyakorlópélda összes tulajdonságának kódolásával megtanulja, hogyan jelenítse meg kompakt formában a bemenő (input) beszédet, amelyből az utóbbi újraalkotja a bemenetet.

Az érzelemmegjelenítés három érzelemmértéknek (hangszín, aktivitás, dominancia) megfelelő három hálózati csomópontból áll. A gyakorlás első szakaszában a kódoló és a dekódoló külön-külön tanul a címkézetlen adatokkal. A másodikban a dekódoló eldönti a kódoló által megjelenített anyagokról, hogy valósak vagy mesterségesek, és közben, egymással „versengve”, folyamatosan javul a minőség. A harmadikban a finomhangolt kódoló a beszédbe rejtett emóciók megjelenítésével jelzi előre a gyakorlóadat érzelmi címkéjét.

Mondat-szintű beszédanyagokon végzett kísérletekből kiderült: az új rendszer 3 százalékkal jobban teljesített, mint a hagyományos algoritmusok. Amikor a mondatokat 20 milliszekundumnyi részekre bontották, 4 százalékkal bizonyult eredményesebbnek.

3-4 százalék nem nagy különbség, viszont ezek csak az első teszteredmények, azaz az új hálózat azonnal jobban működött. Hosszabb távon Alexa nyilvánvalóan sokkal hatékonyabbá válik.

A fejlesztés azt sugallja, hogy az intelligens asszisztensek jobban meg fogják érteni az embert, empatikusabbá válnak, és valószínűleg még eredményesebben értékesítenek termékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8014862546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása