Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vörös bolygóból zöld bolygó?

2019. május 28. - ferenck

A Haemimont Games érdekes irányba bővítette tovább 2018-as Surviving Mars (Túlélni a Marsot) játékát. A második nagyobb kiegészítés, a Surviving Mars: Green Planet (Túlélni a Marsot: zöld bolygó) címe árulkodó – a játékosok változatos eszközökkel gyorsan fejlődő, lenyűgöző, a Földhöz hasonló környezetté alakíthatják (terraformálják) a vörös bolygót, állat- és növényvilággal, belélegezhető levegővel.

„Nemcsak arról van szó, hogy eljussunk oda, hanem arról is, hogy képesek legyünk ott maradni, fényes civilizációt kiépíteni. Ehhez viszont sokkal barátságosabb környezetté kell tennünk a Marsot” – nyilatkozta Gabriel Dobrev, a fejlesztőcég vezérigazgatója.

terraform_mars.jpg

A bolygó felszínén a telepesek erőforrásokat gyűjthetnek, dómszerű lakótereket és más szerkezeteket építhetnek, szállítmányokat küldhetnek a Földre, és onnan is a Marsra.

A letölthető tartalmat az állatokat (például lámákat, szarvasmarhákat) és növényeket a bolygóra vivő pluszkiegészítővel (Project Laika) is frissítették.

Játékban persze sokkal könnyebb, mint a valóságban.

terraform_mars0.jpg

A homokviharok minden épületet ledönthetnek, a sugárzás az emberi DNS-ben okoz károkat, a légköri nyomás hiánya szerveinket teszi tönkre. Ha túl sok üvegházhatású gázt juttatunk az atmoszférába, a savas esők tönkreteszik a talajt.

Mindezek ellenére a játék valódi kihívásokat feszeget, és komoly erőfeszítéseket kell tennünk a sikerért. Terraformáláshoz viszont meg kell találnunk az elemek (légkör, hőmérséklet, víz, vegetáció) kényes egyensúlyát, lakható környezet kivitelezéséhez az összes tényező aprólékos megfigyelése szükséges.

A Surviving Mars: Green Planet logikája, hogy ha a talajt zuzmókkal, bokrokkal és fákkal barátságosabbá tesszük, a légkör és a levegő talán eléri a „belélegezhető” szintet, és az üvegdóm épületeket sem kell állandóan zárva tartani.

A hangyaszerűen dolgozó telepesek építkezése, a marsi hegyek és a csillagos ég a klasszikus városépítő játékok, például a legendás SimCity rajongóit is megihlető élmény. A valóságban viszont rengeteg időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a Mars tényleg zöld bolygóvá váljon – már, ha valaha is azzá válik (mert egyelőre inkább úgy tűnik, hogy nem)…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1714862562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása