Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jobb agyat a robotoknak!

2019. június 11. - ferenck

Egyre több cég próbál a maiaknál fejlettebb és „okosabb” ipari robotokat építeni. Munkáikban a jelen mesterségesintelligencia-kutatását meghatározó gépi tanulás eredményeit is igyekeznek hasznosítani.

A Robust.ai Palo Altoi (Kalifornia) startup fejlesztéseiben az MI-kutatás és a robotika több meghatározó személyisége vesz részt, például Gary Marcus alapító-igazgató, a Roomba porszívót jegyző iRobot- és Rethink Robotics alapító Rodney Brooks és a San Diegói Kaliforniai Egyetem Kontextuális Robotika Intézetét vezető Henrik Christensen.

marcus.jpg

A kutatók célja, hogy a legintelligensebb mai gépek hibáit kiküszöbölő, azokon túlmutató robot operációs rendszert dolgozzanak ki.

A New York Egyetemen kognitív tudományokkal foglalkozó Marcus kritizálja a jelenlegi MI-fejlesztéseket, mert azok szinte csak a mélytanulásra (deep learning) összpontosítanak.

marcus0.jpg

Elismeri, hogy a beszéd- és képfelismerés, a gépi fordítás, a játékok és sok egyéb terület döbbenetes fejlődése mögött ez a technika áll, de az általános mesterséges intelligencia (artificial general intelligence, AGI) megvalósításához más megoldások kellenének.

A mélytanuláshoz túl sok adat szükséges, absztrakciók, komplex szabályok gépi elsajátítására viszont nincsenek jól működő mechanizmusai. Ha a rendelkezésre álló adat korlátozott mennyiségű, a módszert alkalmazó rendszerek, például robotok nem vagy nagy hibaszázalékkal működnek. Ha egy szöveg nem egyértelmű (nem „fekete-fehér”), az algoritmus nem tud jól következtetni belőle. Stabil közegben, például szigorúan lefektetett szabályokon alapuló játékok esetében funkcionál, folyamatosan változó, dinamikus környezetekben viszont kevésbé.

Mélytanulással nem sajátíthatók el fontos emberi jellemzők, többek között a humán – és a majdani általános mesterséges – intelligencia megkerülhetetlen részét képező józanész-bölcsességek (common sense knowledge), például, hogy „az ég kék”, „a fű zöld” stb.

A Robust.ai „kognitív platformot” dolgoz ki mindenféle robothoz, a gyári, raktári szerkezetektől kezdve a kórházi/otthoni asszisztensekig stb. A platformot használva, idővel szert tehetnek gépi tanulással nem elsajátítható emberi adottságokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2314887386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása