Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az első orosz humanoid robot a világűrben

2019. augusztus 28. - ferenck

Augusztus 22-én a Szojuz MS-14 fedélzetén, a kazahsztáni Bajkonurból Oroszország fellőtte a világűrbe Fedort, az ország első űrben ténykedő humanoid robotját. (Fedor a Final Experimental Demonstration Object Research rövidítése.)

Az életnagyságú, 1 méter 80 centis, viszont 160 kiló tömegű ezüstszínű gép a Nemzetközi Űrállomásra ment, ahol tíz napot tölt el, asztronautáktól tanul, és beletanul, hogyan segítsen nekik. A tervek szerint szeptember 7-ig marad velük, az űrhajó akkor tér vissza.

fedor.jpg

A Szojuzok fedélzetén általában emberek tartózkodnak, de a Skybot F850 néven is ismert Fedor utazásakor nem volt humán személyzet, mert a jármű új sürgősségi mentőrendszerét tesztelték. A kezében kicsi orosz zászlót tartó gépet speciálisan kidolgozott pilótaszékhez rögzítették.

Fedor Instagram és Twitter fiókján posztol, posztjaiban beszámol új képességek elsajátításáról, például, hogy ki tud nyitni vizes palackot. Az állomáson nagyon alacsony gravitációban tesztelik manuális adottságait.

„Elektromos kábelek be- és kikapcsolásáról, hétköznapi tárgyak, például csavarhúzó, csavarkulcs, tűzoltó készülék használatáról van szó. A kísérletek első szakasza a tervek szerint ment” – nyilatkozta az Orosz Űrügynökség egyik programvezetője, Alexander Bloshenko.

fedor0.jpg

Fedor igyekszik emberi mozgásokat utánozni. Ez a képesség nélkülözhetetlen űrhajósok vagy akár a Földön tartózkodó, exoskeletonba (külső robotikus vázba) bújtatott személyek távolról történő segítésében.

A humanoid és a hozzá hasonló többi robot veszélyes műveleteket, például űrsétákat kivitelezhet, és erős sugárzásnak kitett környezetekben, aknamentesítő és más kockázatos mentőműveletekben is részt vehet.

Az állomáson a július óta ott tartózkodó, exoskeletont és kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) szemüveget viselő Alexander Skvortsov figyeli, hogy Fedor hogyan kivitelez feladatokat, feladatsorokat. Mivel a mozgását támogató fogantyúk mikrogravitációban történő kezelésére nem kapott kiképzést, lábait mozdulatlanul hagyják.

Az orosz média szerint elképzelhető, hogy hasonló robotok vesznek majd részt az ország Hold-misszióiban.

Fedor egyébként nem az első robot a világűrben.

2011-ben a NASA a General Motors által, veszélyes környezetekben való munkára fejlesztett Robonaut 2-t küldte fel, a gép technikai problémák miatt 2018-ban visszatért a Földre.

2013-ban a Toyota-fejlesztésű, kisméretű Kirobo az ISS első japán űrparancsnokával repült az állomásra. Még beszélgetni is tudott, igaz, csak japánul.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1115026230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása