Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szembetegségeket derít ki fényképeken egy app

2019. október 11. - ferenck

Személyes fotókat nézegető okostelefonos alkalmazás egy évvel a szakorvos előtt észleli a leukokóriát („fehér pupillát”), egy, több szembetegségre utaló rendellenességet. Gépi tanulást használva, keresi a pupillában lévő fehér színeket.

A „fehér pupilla” a vakuzással készült fotók „vörös szem” hibájához hasonló látványt nyújt – vaku nélkül is ugyanúgy vöröses –, csakhogy a vaku miatti vörös az egészséges szem jele, míg a sok kis fehér pötty rendellenességekre, például gyerekkori retinarákra és más betegségekre utalhat. Ha időben észlelik, megmenthető a szem, az illető élete.

eyedisease.jpg

„Minden hónap számít. A tumorok gyorsan nőnek, és a fehér feltűnése után 6-12 hónapunk van addig, amíg el nem kezd terjedni, áttéteket okozni” – magyarázza a Fehér Szem Detektor app fejlesztését vezető Bryan Show, a Baylor Egyetem (Waco, Texas) kutatója.

Az alkalmazást csecsemőkről és kisgyerekekről készült családi fényképeken tanították be. A teszthez 40 gyerek közel 53 ezer fotóját használták, egyik felük egészséges volt, a másikat leukokóriához kapcsolódó betegségekkel diagnosztizálták. Minden egyes gyerekről születéstől többéves korukig tartó életszakaszból származó képekkel dolgozott, hogy pontosan meg tudja állapítani a betegség megjelenésének idejét.

eyedisease0.jpg

20 leukokóriával diagnosztizált gyerekből 16-nál átlagosan 1,3 évvel a diagnózis előtt észrevette a betegség jeleit. Egyoldali ideghártya-daganatnál több mint 9 hónappal előbb. A fejlesztők azonban hangsúlyozzák: az app nem a tumort, hanem a „fehér pupillát” állapítja meg.

Az egyelőre az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) jóváhagyására váró ingyenes app első változatát 2014-ben tették közzé, azóta több mint 100 ezren töltötték le. Felnőtteknél szintén működik, de főként csecsemőknél és kisgyerekeknél eredményes (mivel ők nem, vagy nehezebben jelzik, ha baj van a szemükkel, egy 2003-as tanulmány szerint a szülők 80 százaléka fényképeket nézve, figyel fel a rendellenességre). Viszont, ha letöltjük, és kutyánkat, macskánkat tanulmányozzuk vele, ne essünk kétségbe, ha gyanúsat látunk, mert a leukokória mindkét állatnál természetes.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6715215136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása