Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Földcsuszamlásokat észlel egy olcsó szenzor

2019. november 18. - ferenck

India hegyes térségeiben, nagy esőket követően különösen gyakoriak a földcsuszamlások. A súlyos esőzések mellett az erdőirtás, a rossz minőségű utak és az engedély nélküli építkezések is növelik a kockázatot. A himalájai Himachal Pradesh az egyik legérintettebb szövetségi állam, évente kb. tucatnyi személy hal meg miattuk, és a halottak száma évről évre nő.

A helyi Indiai Technológiai Intézet (IIT) kutatói olcsó megoldást dolgoztak ki földcsuszamlások detektálására. Okostelefonokban található mozgásérzékelő, a sebességben bekövetkezett változásokat figyelő gyorsulásmérő az alap. Pár módosítással korai figyelmeztetéseket leadó rendszerré alakították át. 20 ezer rúpia (282 dollár) gyártási költsége töredéke a használatban lévő technológiákénak.

india.jpg

A mozgásérzékelőt a talaj mozgásának mérésére használják.

„A talajba ágyazott gyorsulásmérő akkor mozog, ha a talaj is mozog. Utóbbira általában akkor kerül sor, ha külső nyomás nehezedik rá. A szenzor adataiból meg tudjuk állapítani a mozgás nagyságát. A sok adatból látjuk a földcsuszamláshoz vezető elmozdulásokat” – jelentette ki a kutatást vezető Varun Dutt.

A változássorozatok segítenek a korai figyelmeztetésben. Ezek a jelek megkönnyítik a földcsuszamlás előrejelzését, ami lényegesen egyszerűbb, mint a sokkal spontánabb földrengésé.

india0.jpg

Miután az eszköz szignifikáns mennyiségű elmozdulást vett észre, hangos jelek és szöveges üzenetek formájában értesíti a legközelebbi érintett hatóságokat.

A kormánytól innovációs díjat is nyert fejlesztés eddig sikeresnek mondható. Himachal Pradesh államban tesztelik, egyszer például a később teljesen elpusztult útról küldetett vissza egy csomó autót, amivel életeket mentett meg. Máskor hegyomlást sikerült megakadályoznia.

„A technológiát bemutattuk, komoly igény mutatkozik iránta” – nyilatkozta Dutt.

A kutató viszont nem elégedett. Azt szeretné, ha a rendszer prediktívebb és reaktívabb lenne. E célból kezdtek el mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használni hozzá.

Bizakodnak, hogy az MI hatására, új algoritmussal már 24 órával, de még inkább egy héttel földcsuszamlások előtt prognosztizálható lesz a baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1115300210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása