Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI segíti a biztonságosabb vezetést Ausztrália útjain

2019. december 17. - ferenck

Elsőként a világon, az ausztráliai Új-Dél Wales szövetségi állam november végén mobiltelefonokat detektáló kamerákat állított működésbe az országutakon. A mesterséges intelligenciával működtetett rendszerekkel a hatóságok két év alatt egyharmadával akarják csökkenteni a halálos közúti balesetek számát.

A kamerák éjjel és nappal, 24/7 dolgoznak, mindenféle időjárási körülmény mellett működőképesek, egyedüli rendeltetésük, hogy megállapítsák: a vezető tart-e a kezében mobiltelefont, vagy sem.

australia.jpg

„A rendszer megváltoztatja a kultúrát” – nyilatkozta Michael Corboy, az Új-Dél Walesi rendőrség egyik vezetője.

Vezetés közbeni hanghívások kezdeményezése és fogadása legális a szövetségi államban, de csak abban az esetben, ha a készülék használatához nem kell a kezünk, például, ha kihangosítjuk előtte. Ezzel szemben minden más funkciót, tehát a vezetés közbeni videohívást, a közösségi média használatát, a fényképezést tiltja a törvény.

australia0.jpg

2018-ban 354-en, idén eddig 329-en haltak meg Új-Dél Wales útjain, ezt a számot akarják 2021-ig legalább 30 százalékkal csökkenteni.

A hatóságok külön kiemelték a képeket átnéző és az illegális mobilhasználatot detektáló mesterséges intelligenciát. Az automatizált rendszer által azonosított, valószínűsíthetően mobiltelefont kézben tartó vezetőt ábrázoló képeket a megfelelő jogosítványokkal rendelkező személyek hitelesítik.

Problémás lehet, hogy ha bíróságig jut az ügy, a bizonyításnál megváltoznak a szerepek, ezentúl a vezetőknek kell valahogy cáfolniuk az egyértelműnek tűnőt. Szintén gondot okozhat, hogy valószínűleg elszaporodnak az ezirányú pereskedések, a bíróságok tele lesznek a pénzbüntetés csökkentését kérvényező személyekkel.

Számszerűsítve, a kormány elképzelései alapján a következő 4-5 évben, évi 135 millió járművet figyelnek meg, és ha a vezetők 1,8 százaléka mobiltelefonál közben, máris 2,4 millió személyről van szó. Ha csak a 3 százalékuk jut el a bíróságig, akkor is 72900 esetről lesz szó.

A rendszer felállítását követő első három hónapban a „vétkes” vezetők figyelmeztető levelet kapnak. Ezt követően már jön a büntetés, ami átlagos esetben 344, iskolai környezetben történt mobilozásért viszont 457 ausztrál dollár, plusz – mindkét esetben – büntetőpontok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8315341762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása