Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Milliárdokat költ mesterségesintelligencia-fejlesztésekre az Apple

2023. november 13. - ferenck

Az Apple-t talán váratlanul érte, hogy a ChatGPT és a generatív mesterséges intelligencia (MI) meghódította a világot, most mindenesetre, igaz, jól megkésve, tervezi a teljes készülékpalettáját érintő választ. A Mac jövője fókuszpontba került, debütál az olcsóbb Apple Pencil, és a Vision Pro is közelebb került.

A világ leggazdagabb vállalatának azonban a mesterségesintelligencia-hullámra kell elsősorban reagálnia. A partvonalra kerültek, miközben az OpenAI szárnyal, a Google és a legklasszikusabb rivális, a Microsoft is utcahosszal előttük jár MI-fejlesztésekben. Megjelent a keresőik MI-változata, meggyőzően emberi válaszokkal. A Microsoft intelligensebb asszisztensekkel frissítette Windows appjait, és az Amazon is MI-vel újította meg az Alexát.

apple_2.jpg

Mindeközben az Apple egyetlen értelmezhető MI-fejlesztése egy feljavított auto-correct rendszer az iOS 17-en.

Tim Cook ugyan elmondta, hogy évek óta dolgoznak a generatív MI-n, de a vezetőséget tényleg meglepte a hirtelen MI-aranyláz. Egy nagy nyelvmodellen (LLM), az Ajaxon munkálkodnak, létezik belső használatú chatbot is, az Apple GPT. Kérdés persze – és ez a következő, kritikus lépés –, hogy ezek a technológiák mennyire versenyképesek, és mennyire integrálhatók a cég termékeibe.

Az Apple állítólag évi egymilliárd dollárt költ mesterségesintelligencia-fejlesztésekre. Teljesen megváltoztatják a ma már kövületnek számító Sirit, jövőre jön egy sokkal intelligensebb változat, de ez csak egy termék, a teljes váltás hosszabb ideig eltarthat.

A szoftverfejlesztő részleg az iOS következő változatát bővíti MI-funkciókkal. Siri és a Messages app lekérdezésekre ad majd választ, maguktól fejeznek be mondatokat stb. A generatív MI-t fejlesztői eszközökbe, mint az Xcode igyekeznek integrálni, amellyel alkalmazásprogramozók gyorsabban írhatnak új appokat. Egy kicsit talán úgy, mint a Microsoft GitHub Copilotja.

A cél, hogy annyi appot turbózzanak fel MI-vel, ahányat csak lehet. Vizsgálják, mit tehetnek az Apple Music-kal, talán a Spotify mintájára jönnek az öngeneráló lejátszási listák. A Microsoft Word és PowerPoints MI-funkcióihoz hasonlókra szintén számíthatunk. A belső ügyfélszolgálati alkalmazásokban már tesztelik a generatív MI-t, felhasználási módja cégen belüli viták tárgya – csak eszközökön, vagy felhőalapú legyen, vagy valahol a kettő között. Az első gyorsabb, az adatvédelem sem sérül, viszont az LLM-ek felhőn keresztüli működtetése sokkal fejlettebb műveleteket eredményezne.

A „csak az eszközön” stratégia a technológiai frissítéseket és a gyorsan mozgó ipari szektorhoz történő alkalmazkodást is nehezíti. Mindezek fényében kombinált megközelítés tűnik a legvalószínűbbnek.

Ma már az Apple-nél is pontosan tudják, hogy a generatív MI sokkal több szimpla hívószónál: a következő évtizedek számítástudományának egyik kulcseleme. Egy ekkora cég egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy hosszú ideig követőmódból figyelje a történéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5618244689
süti beállítások módosítása