Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elindította kvantumszámítási szolgáltatását az Amazon

2019. december 18. - ferenck

Az utóbbi hónapok, néhány év kvantumszámítását a Google, a Microsoft, az IBM és még pár másik vállalat uralta, az infokommunikációs óriás Amazon viszont ezen a területen nem tartozott a főszereplők közé. Olyannyira nem, hogy kvantumkutatási részleggel sem rendelkezik.

Mindezek ellenére, a cég december elején bejelentette (a kvantumállapotok jelölésére használt) Braket nevű szolgáltatását, ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy saját kvantumszámítógépet fejlesztett, hanem a saját számítási felhőjén keresztül teszi elérhetővé mások (D-Wave, IonQ, Rigetti) rendszereit.

amazon_3.jpg

A szolgáltatással egyidőben elindította az AWS (Amazon Web Services) Kvantumszámítási Központot és az AWS Kvantummegoldások Labort is. A Brakettel fejlesztők elkezdhetnek kvantumalgoritmusokkal és alapalkalmazásokkal dolgozni, amelyeket aztán az AWS szimulációiban tesztelhetnek.

Az Amazon okos (és kvázi kockázatmentes) stratégiát választott: saját kvantumkomputer építését nem kockáztatta meg, de ennek ellenére bekapcsolódott napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő szakterületébe.

Partnereinek máskülönben elképzelhetetlen elérhetőséget biztosít, fejlesztők és kutatók pedig egyetlen interfészen keresztül férnek hozzá szinte mindenhez, a szolgáltatás jelentősen megkönnyíti a munkájukat, gyorsabban el tudják dönteni, hogy elképzeléseikből mi működik, és mi nem.

amazon0_3.jpg

„Az AWS-szel való együttműködés eredményeként szélesebb piac fér hozzá a rendszereinkhez, amely komoly segítség a dinamikusan fejlődő szakterület még hatékonyabb felpörgetésében” – magyarázza a Rigetti Computingot vezető Chad Rigetti.

A D-Wave vezetősége hasonló nyilatkozatot adott ki, felgyorsuló fejlesztéseket, iparágak átalakulását vázolták fel benne.

Az AWS nem telepíti adatközpontjaiba az érintett kvantumszámítógépeket, helyette egységesíti a hozzáférést. A komputerek a cégek laborjaiban és adatközpontjaiban ugyan már elérhetők egy ideje, csak az eddigi megoldás lényegesen bonyolultabb volt, és sokkal szűkebb körre korlátozódott.

Algoritmusok tanulmányozásához a Braket szabványosított Jupyter notebook környezetet biztosít, számos előretelepített fejlesztőeszközzel, algoritmusmintákkal, használati utasításokkal. Mindezekkel az új felhasználókra is gondolnak, hogy hibrid és klasszikus kvantumalgoritmusokkal egyaránt elkezdhessenek dolgozni.

A Kvantummegoldások Labor a szakterületi együttműködést hivatott előrelendíteni, de egyelőre inkább a szélesebb körű hozzáférés biztosítására, és nem az alapkutatásokra fektetik a hangsúlyt. Meggyőződésük, hogy a kvantumszámítások elsődlegesen a számítási felhőben fognak működni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr915341768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása