Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Rajintelligenciával a biztonságért

2019. december 19. - ferenck

A Helsinki székhelyű F-Secure internetbiztonsági cég legújabb, Blackfin projektjét a természet, rajintelligenciaként (swarm intelligence) működő állatközösségek inspirálták.

A megoldás központi irányítás nélküli autonóm ágensek közös célok kivitelezését segítő együttműködésén alapul.

Matti Aksela, az F-Secure MI részlegének alelnöke szerint a mesterséges intelligencia körül általános félreértés alakult ki, mert szinte mindenki azon az állásponton van, hogy egy fejlett MI-nek az emberi intelligenciát kel másolnia.

swarm_2.jpg

„Ezek az elvárások korlátozzák, hogy megértsük: az MI mit tehet, mit kellene tennie. Emberként működő MI helyett a gépi intelligencia egyedi lehetőségeit feltáró módszereket kellene kikísérletezni, és felismerni, hogy hogyan tud hozzátenni valamit az emberi tevékenységhez” – nyilatkozta Aksela.

Az F-Secure autonóm ágensei kifejezetten ezt a célt szolgálják. Teljes potenciáljukat csak évek múlva érhetik el, a cég biztonsági réseket detektáló technikáját, eszközökbe integrált intelligens mechanizmusait viszont már ma is használják.

swarm0_2.jpg

A halcsoportokról, méhtelepekről mintázott ágensek együttes (összeadott) képességei elég komoly fejlettségi szintet érnek el, tevékenységük csoportban dolgozó emberekéhez, állatokéhoz hasonlítható. Központi utasítások automatikus végrehajtása helyett elég intelligensek és hatékonyak ahhoz, hogy kommunikáljanak egymással, közös munkát végezzenek.

„Gyors lokális MI-k csoportja a környezethez alkalmazkodva kooperál, és nem egy nagy gépi intelligencia hoz döntéseket mindenki számára” – magyarázza Aksela.

Az F-Secure esetében az ágensek egymást, helyi hosztokat és hálózatokat figyelve tanulnak. Minél szélesebb a hálózat, minél változatosabb iparágakban és szervezeteknél dolgoznak, annál több és szerteágazóbb információhoz jutnak.

A technika előnye lehet még, hogy szervezeteknek nem kell a számítási felhőben megosztaniuk bizalmas, általában potenciálisan érzékeny információkat.

„Ha a rések és támadások detektálásánál messzibbre tekintünk, könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben az egészségügyi szektort, a számítógépes hálózatok hatékonyságát, sőt, az elektromos hálózatokat és az önvezető autókat is ilyen ágensrendszerek fogják monitorozni” – prognosztizál Mikko Hypponen, az F-Secure kutatásvezetője.     

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3915341782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása