Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia segíti az agysebészetet

2020. március 06. - ferenck

A mélytanulás (deep learning) ugyan nem agysebészet, de a terület eredményei jelentős mértékben felhasználhatók az agysebészethez. Amikor egy páciens koponyáját megnyitják a műtőben, minden egyes pillanat számít, fontos, hogy az operáció minél hamarabb véget érjen.

Egy mélytanuláson alapuló új technika egyes műtéteket le tud rövidíteni – jelentette be a Michigan Egyetem idegsebésze, Todd Hollon által vezetett kutatócsoport.

A kutatók tumormintákat mindössze pár perc alatt diagnosztizáló tesztet dolgoztak ki. Különleges gyors digitális képalkotó technikán alapuló ideghálót gyakoroltattak hozzá, és a háló gyorsan tanult, jó eredményeket ért el.

sebeszet0.jpg

Az eddigi módszereknél a tumorszövetet laboratóriumba kellett szállítani, ahol próbákat futtattak le, majd az eredményeket elemezték. Az új teszt helyszíne a műtőszoba, egy spektroszkóp a minta két különböző jellemzőjét mérő képet készít, aztán az idegháló osztályozza, besorolja a képeket.

A kutatók 415 páciensről készült képek alapján finomhangolták az architektúrát. Az ideghálót az ismert agytumorok 90 százalékát jelentő 13 rákfajta felismerésére tanították be.

Egy előfeldolgozó algoritmus minden egyes képből kivonatolja a nagy felbontásban látható átfedéseket. A folyamat végén az idegháló számára elfogadható, egységesített képméretet generál, a gyakorlómintákat feljavítja, megkönnyebbíti a párhuzamos feldolgozást.

Végül az idegháló az összes példánál megállapítja a ráktípust, a modell pedig kiválasztja a leggyakoribb diagnosztikai eredményt.

A hálózat teljesítményét klinikai teszten mérték, és a kutatók elmondása alapján ez volt az első eset, hogy mélytanulás-alkalmazást műtőteremben teszteltek. A rákmintákat az ideghálóval és vegyi eljárással is elemezték, az eredményeket klinikai diagnózisokkal hasonlították össze.

Az idegháló 94,6 százalékot teljesített, 0,7 százalékkal pontosabbnak bizonyult, mint a második legjobb módszer.

A vegyi tesztek nemcsak a sebészi műtétet szakíthatják félbe, hanem patológus is kell hozzájuk, és minél több személy érintett, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki pont nem ér rá. Az idegháló, ezzel szemben, azonnal diagnosztizál, így elvileg növeli a sebészi beavatkozásnak otthont adó helyszínek számát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3415498266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása