Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hőkamerával méri alkalmazottai lázát az Amazon

2020. május 12. - ferenck

Jelenleg ugyan a világ nagy része a karantén keserű napjait tölti, viszont egyre több ország próbálkozik a lassú és óvatos nyitással, visszatérni a természetes és emberhez méltó élethez.

A visszatérés a munkahelyek újraindítását is jelenti egyben. Egyértelműen komoly előkészületek kellenek hozzájuk, máskülönben a Covid-19 nagyon hamar újra felütheti a fejét. 

Az Amazon 1500 hőérzkelő kamerát vásárolt, amelyeket a tervek szerint hamarosan felinstallálnak a mamutcég létesítményiben. Rendeltetésük, hogy a dolgozók között észrevegyék a koronavírusos eseteket.

amazon0_4.jpg

Az eszközöket a kínai Dahua gyártja. Személyek testhőmérsékletét távolból is képesek mérni, és észlelik, ha valaki lázas. Az illetőt fel is címkézik.

A vásárlást többen és valószínűleg joggal kritizálják. A Dahua ugyanis az Egyesült Államok kormányának feketelistáján szerepel. Az ok: a cég megfigyelőtechnológiáját a kínai „átnevelő” táborokban használják, azokban a táborokban, ahol az ujgur kisebbség tagjait tartják vagy koholt vádak alapján, vagy csak úgy őrizetben.

Az Amazon vásárlása etikailag ugyan megkérdőjelezhető, jogilag azonban teljesen szabályos. A feketelista kormányzati ügynökségeknek tiltja meg a Dahua technológiájának a használatát, magáncégeknek viszont nem.

Az Amazon nincs egyedül. Több amerikai kórházban, repülőtéren, vasútállomáson és bizony még kormányzati ügynökségben is felszerelték már a kínai cég hőkameráját. Az óriáscégek közül az IBM és a Chrysler, valamint a Honeywell is rendelt a Dahuától.

Az adott dolgozót meghatározott ideig nyomon követő, testhőmérsékletét folyamatosan mérő, és a hőmérsékleti adatokból koronavírusra következtető kamerához arcfelismerő szoftver is jár. Az Amazon egyértelműen jelezte, hogy a komoly személyiségi jogi (privacy) problémákat felvető programot nem szándékszik használni. A cég a Reuters több kérdésére nem válaszolt, viszont hangsúlyozta: a vásárlás teljesen szabályos volt, célja az alkalmazottak egészségének védelme, és nem a megfigyelésük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8915660630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása