Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Soha nem létezett modellek tartanak tréningeket

2020. július 15. - ferenck

A koronavírus-járvány miatt sokkal nehezebb és drágább forgatni, ezért több cég úgy döntött, hogy a „szintetikus médiához” fordul. A stúdiók komoly problémákkal küszködnek, a felvétel-készítés közbeni egészségügyi kockázatok nincsenek arányban a végeredménnyel.

Az oktató-, tréningvideókkal, mozgóképes promóciós anyagokkal vagy bármilyen más felvétellel dolgozó vállalkozások viszont bajban vannak, és keresik is az üdvözítő technológiai megoldásokat, például színészek szintetikus karakterekkel történő helyettesítését.

Kamuvideók kamuszereplőkkel? Egy kicsit igen, de a szükség nagy úr, olyannyira az, hogy át is vették a kamumédiából ismert úgynevezett deepfake technológiát.

fakes0.jpg

Pontosan azokat a technikákat, amelyeket eddig dezinformációra vagy éppenséggel zaklatásra, kifejezetten negatív célokat szolgáló kampányokban szoktak alkalmazni.

A WPP hirdetőcég például megbízta a Synthesia mesterségesintelligencia-startupot, hogy deepfake avatárokkal készítsen tréningvideókat. Az anyagokat több tízezer alkalmazott fogja látni még ebben a hónapban.

A videók távolról sem tökéletesek, a legtöbb „kamutechnikának” megvannak a maga hibái, elcsúszásai stb. Viszont, figyelembe véve a pandémiával fertőzött élet nehézségeit, a semminél csak jobbak, ráadásul senki nem vár el tőlük Oscar-díjas CGI (Computer-Generated Imagery) bravúrokat. Pont megfelel, ha minőségileg „elég jók.”

„Azt mondjuk, hogy vegyük ki a kamerát az egészből” – magyarázza Victor Riparbelli, a Synthesia vezérigazgatója.

Mesterségesintelligencia-avatárok politikai anyagok helyett vállalati videókhoz történő fejlesztése erkölcsileg nem kevésbé kockázatos, mert mindkét esetben realisztikus deepfake megoldásokat kell generálni.

A cég a fejlesztés során több belső ellenőrzésnek veti alá az anyagot. Például alaposan átnézik a forgatókönyvet, igyekeznek elkerülni bármiféle politikai tartalmat. Mivel egyes videókban teljesen új avatárok helyett hírességek alapján készült kamuszereplők láthatók, a digitális rekonstrukció előtt az adott celeb beleegyezésére is szükség van.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4816005812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása