Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az amerikai zsarukat megőrjítik a maszkok, nehezebb az arcfelismerés

2020. július 22. - ferenck

Miközben orvosok és politikusok (már amelyik) próbálja meggyőzni az amerikaiakat, hogy a Covid-19 elleni minimális védekezésként, hordjanak maszkot, a Belbiztonsági Minisztériumtól kiszivárgott: a rendőrség számára sok gondot okoz a maszkviselés, mert erősen hátráltatja az arcfelismerést.

A koronavírus gyors globális elterjedése megnehezíti az egyébként is egyre vitatottabb arcfelismerő technológiák működését. Hirtelen majdnem mindenki eltakarta az arcát.

A technika ideális körülmények között sem működik hibátlanul, gyakran pontatlan, a mozgóképanyagokon látható személyeket, ha nem fehér férfiak, különösen nehezen azonosítja.

mask.jpg

A szövetségi bűnüldözési és hírszerzési szervek, ügynökségek körében május vége, a Black Lives Matter tüntetések kezdete óta cirkulál a szóban forgó dokumentum. Kiemelik benne, hogy főként szélsőséges csoportok húzhatnak hasznot a járványhelyzetből.

Állításukat eddig egyetlen tény támasztja alá. Egy fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet egyik meg nem nevezett tagja egy online fórumon javasolta kritikus infrastruktúrához tartozó létesítmények megtámadását. Természetesen maszkban, hogy a támadók beazonosíthatatlanok maradjanak. A többi „bizonyíték” még a pandémia előtt íródott a világhálón.

mask0.jpg

Az anyagból kiderül az is, hogy az amerikai hatóságok félelme sokkal általánosabb. Nagyon tartanak a széleskörű maszkviselés belbiztonsági kockázataitól, hogy a döcögős arcfelismerő rendszerek, okos kameráikkal lebénulnak.

A közegészségügyi status quo szerintük egyértelmű fenyegetést jelent az algoritmikus rendfenntartásra. A vita egyébként nem újkeletű, a Covid-19-cel viszont ismét felizzott. A 2011-es Occupy Wall Street tüntetéseken a rendfenntartók nem tudtak mit kezdeni az Anonymous hacktivitáival. Több állam hozott maszkellenes törvényt, amelyekkel például Ku-Klux-Klan találkozókat is igyekeztek ellehetetleníteni, összességében viszont ezek az intézkedések inkább a fehér elit védelmét szolgálják.

A dokumentumban megemlítik a hongkongi megmozdulásokat is, ahol eleinte csak a militánsok viseltek maszkot, de miután a Kína-barát hatóságok a békés tüntetéseket is igyekeztek betiltani, egyre többen, a Covid-19 megjelenése után pedig mindenki.

Az utóbbi hónapokban (drámai hatékonyságcsökkenést mutató teszteket követően) több cég igyekszik a maszkokhoz alkalmazni technológiáját, sőt, egyesek be is jelentették: sikerrel jártak. Frissítették algoritmusaikat, amelyek arcokra photoshoppolt maszkokon gyakorolnak. Az eredmények kétségesek, az állításokat kevés tény támasztja alá.

A tényleges azonosításhoz célszerűbb lenne az utcán, valósidőben készült felvételeket használni, amelyeken különféle szögekből örökítik meg a maszkos tüntetőket. Ezek nélkül a képek nélkül rengeteg a hamis pozitív.

Az amerikai vámügy és határellenőrzés szerint eredményesen azonosítanak maszkot viselő külföldi utazókat. Nekik viszont olyan szögből kell belenézni a kamerába, ami megkönnyíti a hatóságok dolgát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3816040136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása