Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az adatok geopolitikája

2020. szeptember 15. - ferenck

Egyes politikusok és politológusok szerint a mesterséges intelligenciák korában a legtöbb adattal rendelkező hadseregek a győztesek. A Georgetown Egyetem tanulmánya megkérdőjelezi ezt az álláspontot. A szerzők az amerikai és a kínai hadsereg szakterületi erősségeit vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

A változatos formájú adatpontok a felhasználhatóság különböző szintjeit jelentik, és így egy ország adatainak a mennyisége közvetlenül nem konvertálható hatalommá. Sokkal fontosabb, hogy az adatokat milyen szinten tudják hasznosítani katonai rendszerek fejlesztésekor.

Az amerikai kormánnyal ellentétben, Kína nagymennyiségű kereskedelmi adatot képes katonai célokra felhasználni. A pekingi kormány 2014 óta hangsúlyozza a Big Data jelentőségét, és igyekszik ipari szintűvé tenni a gazdaságtól a hadiiparig, az összes szektor adatgyűjteményeit. Az amerikai vezetés lényegében tavaly kezdett el MI-stratégián dolgozni, és még az ahhoz szükséges felhőszámítási infrastruktúra sincs optimalizálva.

geopolitics.jpg  

Csakhogy, ha hadseregekről van szó, kereskedelmi adatokkal gyakran szinte semmire sem megyünk. Például egy aláaknázott terepen navigáló önvezető tank nem tud mit kezdeni civilek által irányított önvezető autók közlekedési szokásaira vonatkozó információkkal.

Az adatsorok sokszor vertikálisak, azaz egy területre vonatkoznak, és nincs mindig értelme más területen hasznosítani a kinyert infókat. Végletes leegyszerűsítéssel sem megyünk sokra, mert nem találjuk meg az adott rendszer helyes működéséhez legszükségesebb adatokat.

Egyértelműen az adatkezelés a kulcs: az adatok összegyűjtése, megtisztítása, címkézése, tárolása és a szóban forgó feladatra történő optimalizálása. Ha helyesen járunk el, a prototípusból hamarabb lesz tényleges alkalmazás.

Az adatsorok változatos értékeivel kapcsolatos árnyaltabb gondolkodás sokat segíthet a hadseregeknek. Jobban tudnak összpontosítani a valóban fontos infókra, és nem kell azért aggódniuk, hogy kinek van a legtöbb petabájtnyi gyűjteménye.

Ráadásul egyes új technikák, például a kevesebb adattal történő gépi tanulás sikere meg is kérdőjelezheti az irdatlan nagy adatsorok gyakorlati hasznosságát.

A tanulmány konklúziója, hogy a katonai MI területén jelenleg egyik nagyhatalom sincs egyértelmű előnyben másokkal szemben. Mindegyik országnak megvannak a speciális erősségei és gyenge pontjai.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9116198836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása