Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia használatáért fizet az egészségbiztosító

2020. szeptember 22. - ferenck

Az Egyesült Államokban az egészségügy komoly üzletág, és a kórházak még a legígéretesebb technológiák használatától is mindaddig ódzkodnak, amíg nem tudják, hogy az állam fizet értük. 

A legnagyobb amerikai egészségbiztosító, a Medicare és Medicaid Szolgáltatásközpontok döntése alapján visszafizetik kórházaknak a Viz LVO okostelefonos alkalmazás használati költségeit. Az app stroke előjeleire figyelmeztet, így a páciens még időben kaphat kezelést.

korhaz_1.jpg

Ez az első mesterségesintelligencia-program, amelyre kiterjed a Medicare új technológiákra vonatkozó kezdeményezése. A kezdeményezés lényege, hogy a biztosító fizet úttörő high-tech megoldások használatáért. A kormány minden egyes beteg után maximum 1040 dollárt térít meg a kórházaknak.

Az Egyesült Államok idős (és különféle szempontok alapján hátrányos helyzetű) polgárai jogosultak az állami Medicare-re. A kezdeményezést felügyelő ügynökség a Víz.ai startup fejlesztését hozzáadta a költségtérítésre jogosult technológiák listájához.

korhaz0_1.jpg

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) által 2018-ban elfogadott Viz LVO az agyról készült CT-szkeneken 90 százalékos pontossággal csoportosítja a blokkolt ereket. Potenciális stroke-áldozat azonosításakor, a szokásos radiológiai beszámoló nélkül, automatikusan értesít egy szakorvost, hogy nézze át az esetet. (Egy friss tanulmány alapján az FDA 64 mesterségesintelligencia-alapú orvosi eszközt, algoritmust hagyott jóvá.)

Mivel a modell a szkenek mintegy 90 százalékát kirostálja, drasztikusan csökken a specialista által átnézendők száma. Megkönnyíti, gyorsabbá teszi a munkáját, illetve csak a lényegre kell koncentrálnia.

Az appról kiderült, hogy felgyorsítja a diagnóziskészítést, és ezzel jelentősen növeli a páciens esélyeit. A Medicare döntésével pedig a páciensnek anyagilag nem kell hozzájárulnia az app kórházi használatához. Az összeg elég magas ahhoz, hogy a kórházak megvásárolják a technológiát, mert ha csak évi 25 betegnél kell alkalmazniuk, már megérte nekik. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az orvos hasznosnak tartja a Viz LVO-t, akkor valószínűleg használni is fogja.

Az app alighanem csak az egyik előfutár, és a közeljövő egészségügyében egyre több gépitanulás-alapú alkalmazásra számíthatunk, az orvosi műszerkészlet integráns részévé válnak. A mesterséges intelligenciát fokozatosan fogadják el, elterjedése nagyban függ attól, hogy a biztosítók visszatérítik-e a beléjük fektetett összegeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3116206758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása