Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mosogat a robot

2020. október 06. - ferenck

Bolygónk, különösen a fejlett északnyugati félteke és Japán lakossága gyorsan öregszik, ezekben az országokban a 65 év felettiek a legütemesebben növekvő korcsoport. Az idősgondozáshoz viszont egyre kevesebb a szakképzett munkaerő. A érintettekre vigyázó, humán szakemberek egyes feladatait átvevő robotok jelentősége fokozatosan nő.   

A Toyota Kutatóintézet (TRI) idős személyeket háztartási munkájukban segítő robotokat mutatott be a cég kaliforniai laboratóriumában. A laborban jellegzetes otthoni környezetek utánzatát alakították ki.

mosogato_robot.jpg

Egyelőre azonban főként látványos, de nem túl praktikus prototípusokról, és távolról sem kész termékekről van szó. Ezt maguk a fejlesztők is elismerik, ők sem tudják, hogy a mostani gépek mikor kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Egyikük mosogatni és a mosogató gép megtöltésére hivatott, viszont inkább úgy néz ki, mint a futószalag mellett autókat összeszerelő robotok. Plafonba épített sínekről lelógó kar, bonyolult technológiával. Ugyanakkor „kényes” tárgyakat megmarkoló, levegővel feltöltött kezeket, markolást bemutató emberekről készült videók alapján tanuló gépeket is fejlesztenek.

mosogato_robot0.jpg

A Toyota elmondta, hogy terveiket japán otthonok inspirálták. A limitált tér a gépek mozgását is korlátozza, ezért gondolkoztak innovatív megoldásokban, például a robotok épületekbe integrálásán, amellyel csökken a munkához szükséges terület mennyisége. Választásuk így esett padló helyet a mennyezetre. „Kollégájával” ellentétben, a puha kezű markoló földön mozgó szerkezet, és mindketten nagyjából ugyanazokat a tevékenységeket végzik el.

A Toyota bemutatta, hogyan tanítják virtuális valósággal (VR) ezeket a gépeket. Emberek elvégzik a szükséges feladatot, például letörlik az asztalt, majd a mozgásokat a robotba programozzák.

Ugyanezekre a munkákra, a fizikai korlátok áthágására más vállalatok is használnak hasonló technikákat. Otthoni kisegítő robotok építése azonban nagyon bonyolult feladat, pedig sokat fejlesztettek már.

Általában laborban jól teljesítenek, a háztartásokban viszont már kevésbé hatékonyak. Ráadásul tevékenységük nem minden része mérhető, modellezhető és előrejelezhető.

A Toyota ezért is kíván teljesen újat, szükségleteinket és elvárásainkat sokkal jobban kielégítő megoldásokat nyújtani. Megközelítésük emberközpontúbb, robotjaik nem akarnak minket helyettesíteni, hanem a képességeinket egészítik ki valami plusszal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9016226990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása