Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

USA elnökválasztás: pontosabb volt egy MI közvéleménykutató, mint az ember

2020. november 16. - ferenck

A közvéleménykutatók, különösen egyes tagállamok, például Florida, Texas és Ohio esetében, 2016 után ismét nagyon melléfogtak az amerikai elnökválasztás eredményének előrejelzésével.

A prediktív modellezésen bőven akad finomítanivaló. Csakhogy a valószínűségalapú előrejelzések pontosan a bizonytalanságot hivatottak valahogy kezelni, ami gyakran nem sikerül nekik. Minél jobban megértjük a valószínűséget és modellezését, annál kevésbé lesz zavaró, ha az események kimenete eltér a közvéleménykutatások szerinti legvalószínűbbtől.

Az emberrel szemben, mesterséges intelligenciák valamivel pontosabban megmondták a jövendőt, Joe Biden győzelmének mértékét. Legalábbis egy MI.

elnokvalasztas.jpg

Nem először, mert az Unanimous.AI 2017-ben pontosan prognosztizálta, hogy Donald Trump elfogadottsága 42 százalék lesz száz nap elnökség után. A KCore Analytics 2019-ben szintén sikeresen előrejelezte az argentin választások eredményét, míg az Advance Symbolics húsz korábbi választást jósolt meg helyesen.

Most is több, gépitanulás-alapú elemzésszolgáltató próbálkozott az amerikai elnökválasztással. Közösségimédia-posztokat vizsgáltak, azok alapján mutatták ki, hogy nagyobb csoportok hogyan viszonyulnak a jelöltekhez.

Az Expert.AI bizonyult a legpontosabbnak. 500 ezer bejegyzést elemezve megállapította, hogy Bident nagyobb valószínűséggel asszociálják a „remény” és a „siker” szavakhoz, míg Trump neve gyakran szerepelt a „félelem” és a „gyűlölet” mellett. A szavak érzelmi intenzitása és gyakorisága alapján a rendszer az országos szavazatok (popular vote) összesített számát illetően, Biden 2,9 százalékos diadalára számított. A mostani hétvégén 3,4 százalék a különbség.

A KCore befolyásos felhasználók, befolyásos hashtag-gel ellátott 1 milliárd tweetjét elemezte. Az adott user vagy hashtag népszerűségi szintjét mérve, igaz még júliusban, 8-9 százalékra tette a különbséget, és több csatatér-államban (battleground states) is melléfogott.

Az Advanced Symbolics nyilvános Facebook és Twitter adatokat vizsgálva, 288659 felhasználóból álló reprezentatív mintát generált az amerikai szavazókról. Azt vizsgálta, hogyan beszélnek egyes témákról, például a Covid-19-ről vagy a biztonságról a jelöltekkel kapcsolatban. Ők is mellélőttek: Bidennek 372 elektort jósoltak, míg a valóságban 306-ig jutott el (Trump 233-ig).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3516285358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása