Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Katonák elméjében olvasó technológiát fejleszt az amerikai hadsereg

2020. december 02. - ferenck

Az amerikai hadsereg hatalmas összegeket fektet idegtudományi kutatásokba. Céljuk az agy különféle jelzéseinek dekódolása, megértése, ez lenne az első lépés a katonák közötti hangtalan, gondolati úton történő kommunikáció felé, amellyel műveletek közben jelentősen növelnék a biztonságukat, túlélési esélyüket.

Egyelőre távol vagyunk az ezt lehetővé tevő rendszertől, a csatatéren telepátiás módon kommunikáló cyborg alakulatoktól, a kezdeményezés viszont jól szemlélteti, hogy az orvosi technológiák hogyan változtathatják meg a hadviselés természetét, és persze magukat a katonákat is.

us_army.jpg

A Hadsereg Kutatási Irodája (ARO) 6,25 millió dollárt szentel az ötéves projektre. Jelenleg ott tartanak, hogy képesek eredményesen szétválasztani a cselekvéseket és a viselkedést befolyásoló agyi jeleket azoktól, amelyek semmilyen hatással nincsenek ezekre a megnyilvánulásokra.

Speciális algoritmussal és bonyolult matematikai módszerekkel azonosították a mozgást irányító és a viselkedéssel kapcsolatba hozható jelzéseket, és ezeket külön is választották a többitől. A jeleket nemcsak mérik, hanem értelmezik is.

us_army0.jpg

Az algoritmus még nem olvas közvetlenül az emberi elmében, viszont közelebb kerültünk a változatos agyi jelzések megértéséhez.

Még mielőtt tennének valamit, a rendszer visszajelezne a katonák agyának, biztosítva a javítás lehetőségét. Ezek a reakciók például stresszre és fáradtságra utaló jelek esetében különösen fontosak lehetnek.

us_army1.jpg

Túl a mozgáson, jelek szélesebb skálájának dekódolásával a gép az illető gondolatait is képes lesz értelmezni. Szinte végtelenek a lehetőségek.

A hangtalan kommunikációt számítógépes közvetítéssel képzelik el, a katonák a helyszínen lévő komputereken keresztül „beszélgetnének” egymással.

A projekt részeként majomkísérletet is végeztek. Az állat labdát próbált elérni, közben folyamatosan figyelték az agyában keletkező jeleket, amelyeket aztán különválasztottak a többitől. Csakhogy a rendszernek nemcsak olvasnia kell tudni, hanem meg is kell értenie, amit az agyból kiolvas, ami nagyságrendekkel nehezebb feladat. A jeleket szavakká kell alakítani, azokat lehet aztán összegezni, és az egész valahogy úgy működne, mint amikor ábécé és szótár segítségével hozunk össze szövegeket.

Végül a komputernek teljes duplex kommunikációs módban kell lennie az emberi aggyal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2016311196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása