Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nagy nyelvmodellek már a csatatéren is segíthetik a parancsnokokat

2023. május 17. - ferenck

Katonai erők mesterségesintelligencia-megoldásokkal kísérleteznek. Tanulmányozzák, hogyan használhatók haditaktikák megvalósításához. Az USA Védelmi Minisztériuma most a korai figyelmeztetésként szolgáló radarinformációkat feldolgozó, segítségükkel a lehetséges – globális – fenyegetéseket azonosító JADC2 rendszert teszteli. Az Izraeli Védelmi Erő eközben nem azonosított MI-eszköz 2021. májusi használatát jelentette be: Hamasz-parancsnokokat és rakétaállásokat vettek célba vele.

A részben Peter Thiel által alapított Palantir katonai, hírszerző és büntetésvégrehajtó ügyfeleket is kiszolgál. A vállalat nemrég mutatta be chatalapú MI-platformját (AIP), amely műholdképeken azonosítja az ellenséget, megfigyelő drónokat telepít, csatatervet javasol. A bemutatón hírszerzési elemző fiktív forgatókönyvet felvázolva, késztette reagálásra a célra feljavított nagy nyelvmodelleket tartalmazó MI-t.

battlefield.jpg

AIP figyelmeztetést kapott, hogy az ellenség baráti területre lépett. A felhasználó a „mutass meg több részletett” prompttal fordult hozzá, mire a rendszer műholdképeket jelenített meg, és nem specifikált objektumdetektálóval lokalizálta az ellenség tankját.

A következő prompttal a felhasználó videókat streamelő megfigyelő drón telepítésére utasította az MI-t. Miután meggyőződtek a tank jelenlétéről, három eseménysor generálását kérte a modelltől. A chatbot a következőket javasolta: vagy küldjenek oda vadászrepülőgépet, vagy nagy hatótávolságra tüzelő tankot, vagy vessenek be vállról indítható rakétákkal felszerelt gyalogosegységet.

A felhasználó a parancsnoki hierarchia felsőbb szintjén lévő személyekhez küldte a javaslatokat. A parancsnokság a gyalogosegység opciót hagyta jóvá, amelyre a rendszer az ellenséges tankhoz való hozzáférést is tartalmazó haditervet dolgozott ki. A parancsnokság a tank kommunikációs eszközeinek zavarására utasított egy elektronikus hadviselés-szakértőt.

Egy ilyen rendszer legjobb esetben veszélyforrások korai azonosításával, az azokra adott válaszok finomhangolásával, az ellenség „kicselezésében” segíti a katonaságot. Másrészt, fontos lépés az automatizált hadviselés felé.

Mennyire biztonságos egy ilyen MI? Humán szakértők komplex változókat elemeznek: terepet, időjárást, helyi szokásokat, baráti és ellenséges erők kapacitását, korlátait. A nyelvmodellek jelenlegi szintjén viszont aggasztó, ha chatbotra bíznak egy ennyire összetett feladatsort.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2918123176
süti beállítások módosítása