Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Asimov robottörvényei elavultak, itt az idő felülírni őket

2020. december 04. - ferenck

A legendás sci-fi szerző, Isaac Asimov az 1940-es évek elején fogalmazta meg a robotika azóta tudományos-fantasztikumon, fikción kívül, időnként valódi robotokkal kapcsolatban is referenciaként emlegetett három alaptörvényét.

A következőket:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. .A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. .A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Közben azonban eltelt 80 év, az infokommunikációs technológiák, köztük a robotika és a hozzá ezer és egy szállal kapcsolódó mesterségesintelligencia-kutatás is elképesztő fejlődésen ment keresztül.

asimov.JPG

Régóta többen felvetették, hogy a robottörvényeket is felül kell vizsgálni, eredeti formájukban már rég nem aktuálisak.

Legutóbb Frank Pasquale, a Brooklyni Jogi Egyetem professzora ajánlott módosításokat, kiegészítéseket. Négy új törvényt is javasolt, amelyekkel a 2020-as valóságra, a mostani ember-robot interakcióra, például a munkahelyek automatizálására reagált.

A professzor elmagyarázta, hogy négy új törvényével az emberiséget az Asimov által elképzelteknél „élethűbben” óvná meg a robotok és a mesterséges intelligencia jelentette veszélyektől.

asimov0.jpg

Kevesebbet kellene a sci-fik pusztító gépezeteire gondolnunk, helyettük inkább a gépi intelligencia által betöltött munkakörökön, elvesztett állásokon kellene töprengenünk, vagy azon, hogyan fordítható csúcstechnológiákkal ember ember ellen – hangsúlyozza.

Az új törvényekkel az MI jobban szolgálja az érdekeinket, mintha a Szilícium-völgy mérnökei zárt ajtók mögött döntenének a jövő ember-gép viszonyáról – nyomatékosít a professzor.

A következőket javasolja:

  1. .A digitális technológiáknak kiegészíteni és nem helyettesíteni kell a szakembereket.
  2. Az MI-nek és a robotikus rendszereknek nem szabad meghamisítaniuk az emberiséget.
  3. Az MI-t meg kell előzni, hogy növelje a zéróösszegű fegyverkezési versenyt.
  4. A robotikus és MI-rendszereknek jelezniük kell a fejlesztőik, a működtetőik és a tulajdonosaik identitását.”

A négy törvény elsősorban a technológiák fejlesztőire és alkalmazóira, és nem magukra a gépekre vonatkoznak. A robotok és az MI rendeltetése, hogy kiegészítsék és segítsék az emberi tevékenységet – összegez Pasquale.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6516311216
süti beállítások módosítása