Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szemük nélkül látnak a makákók

2020. december 09. - ferenck

Agyukba implantált elektródatömböknek köszönhetően két makákó majom szeme használata nélkül „látott” és ismert fel betűformákat. A Holland Idegtudományi Intézet kísérletében résztvevő kutatók elmondása alapján eddig még sohasem sikerült a retina előnyeinek kiaknázása nélkül ilyen nagyfelbontású „látást” generálni az agyban. (A kísérlethez vak makákókat használtak.)

A korábbi próbálkozásoknál a látást közvetlenül az egyik szem retinájára helyezett implantátumokkal igyekeztek visszaadni. Ez a technika valóban figyelemreméltó, viszont a sérült látóidegekkel rendelkező személyek esetében nem működik.

monkey0.jpg

A két majomnak mindössze 1,5 milliméter hosszúságú, tűszerű elektródákból álló tömb beültetésével – agyi implantátummal – próbálták visszaadni a látást. Az implantátumot a retina helyett a látásért közvetlenül felelős vizuális kortexhez kapcsolták. Az eszköz lehetővé tette, hogy az állatok pontokból álló mintázatokat „lássanak.”

„A vizuális kortexbe ültetett elektródák és a nagyfelbontású mesterséges képekhez generálható pixelek száma egyaránt több minden eddiginél” – nyilatkozta a kutatást vezető Pieter Roelfsema.

monkey.jpg

Az állatokat korábban gyakoroltatták. 16 betűt megjelenítő formákra kellett reagálniuk. A formák egyedi pontokból tevődtek össze, a majmoknak minden egyes betűre egyedi viselkedéssel kellett válaszolniuk.

A kísérlet során a makákók az elektródatömb által az agyukba küldött összes betűre pontosan reagáltak.

Az implantátum közvetlen kapcsolatot alakít ki az aggyal, közvetlen agy-számítógép interfész. Megkerüli a vizuális adatfeldolgozás korábbi, a szemmel vagy a látóideggel végzett fázisait. Ez lehet a kiindulópont egyes jövőbeli technológiákhoz.

Ezek a technológiák vakoknak segíthetnek, hogy valamelyest lássanak. Mindazok számára hasznos lehet, akiknek a retinája, a szeme vagy a látóidege megsérült vagy „elhasználódott”, viszont a vizuális kortext nem érte semmiféle baj, nem roncsolódott.

Az elektródák által láttatott képek ugyan meglehetősen sok pontot vagy pixelt tartalmaznak, de még így is nagyon távol vannak a biológiai szem teljesítményétől. Az emberi szem ezrek helyett többmillió pixelt képes feldolgozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4516322948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása