Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Évi ezer tonnát fog termelni egy dániai nagyvárosi gazdaság

2020. december 16. - ferenck

Növények és állatok genetikai módosításával jelentősen nő a termékhozam, de hiába több az élelmiszer, ha a régi környezetben állítjuk elő, és nem tudjuk eljuttatni oda, ahol komoly szükség lenne rá.

2050-re a Föld lakosságának 80 százaléka fog városokban élni. Optimális megoldás, ha a mezőgazdaságot a fogyasztók „közelébe vinnénk”, és nagyvárosi környezetben termesztenénk például búzát. Logikus következmény, hogy a jövőbeli gazdaságok egy részének a hagyományos vidéki közeg helyett poszturbánus terek, toronyházak és felhőkarcolók adnak majd otthont.

vertikalfarm.jpg

Ez a – nagyrészt automatizált és teljesen környezetbarát – függőleges mezőgazdálkodás (vertical farming) egyelőre túl drága, sok a logisztikai akadály, kevés a természetes fény. A jövő viszont mindenképpen ebbe az irányba mutat.

New Yorktól Szingapúrig, általában gazdag országok gazdag városaiban, több helyen működnek már vertikális farmok.

Legutóbb Koppenhága egyik külvárosában nyílt egy, és az új gazdaság évente több mint 1 millió tonna helyben termesztett zöldséget ígér. A dán Nordic Harvest és a vertikális farmok technológiájára specializálódott tajvani YesHealth csoport együtt építette a toronyszerű létesítményt.

vertikalfarm0.jpg

A növényeket egymás fölé helyezett polcokon, összesen 75 ezer négyzetméternyi területen termesztik. Termesztésük teljes egészében a hidropónián, LED-világításon alapul, rovar- és gyomirtókra viszont egyáltalán nincs szükség. Az energiaellátás szélalapú, így a gazdaság „szén-semleges”, magyarán abszolút környezetbarát.

Egy ilyen farm mindegyik emeletének van saját vízellátó és tápanyag-ellenőrző rendszere, de a hidropónia vagy aeropónia (gyökerek táplálása tápoldat-köddel) alapú megoldások miatt eleve sokkal (70, illetve 95 százalékkal) kevesebb víz kell, mint a hagyományos mezőgazdaságban, és – általában fertőzésekhez vezető – túlfolyás sincs. A víztisztítás helyben történik. Szenzorok követik nyomon minden egyes növény tápanyagfelvételét, figyelik a fertőzéseket.

A dán gazdaság 2021 végére működhet teljes kapacitásával, a termést évente akár tizenötször is betakaríthatják – se talaj, se napfény nem kell hozzá. Az ültetést és a növények növekedésének ellenőrzését automatizált robotok végzik.

A Nordic Harvest további létesítményekben gondolkozik. Kb. húsz focipályányi területtel azonos méretű vertikális farmon egész Dániának elegendő zöldséget termesztenek – állítják.

A tajvani cég Európa mellett Kelet-Ázsiában és a Közép-Keleten szintén terjeszkedne, amit 2021-ben el is kezdenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3716340486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása