Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Algoritmusok védik az afrikai elefántokat

2021. január 11. - ferenck

Drámai mértékben csökken az afrikai elefántok száma, a kontinensen már csak kb. 350 ezren élnek. Mivel orvvadászok évente majdnem 15 ezret lőnek le, az állatoknak minden segítségre szükségük van a fennmaradáshoz.

Védelmükhöz egyre inkább használnak mesterségesintelligencia-megoldásokat, a délkelet-ázsiai Kambodzsában például gépitanulás-modell javasol optimális őrjárat-útvonalakat a parkőröknek. Veszélyeztetett fajok tevékenységének megfigyelésében képtechnológiák is sokat segítenek.

elefant0.jpg

Az elefántvédelmet szolgálja egy, szintén MI-vel működtetett, az állatot orv- és hivatalos vadászoktól, valamint minden más ellenséges emberi megnyilvánulástól védő, a védekezésben segítő és idén már használatra kerülő gallér. (Más kérdés, hogy a gyakorlatban, 350 ezer elefánt esetében ezt mennyire sikerül majd megvalósítani.)

A vezeték nélküli nyomkövető ElephantEdge gallér mindenesetre hamarosan afrikai elefántokra kerül. A fejlesztés hardver- és szoftvertervezők közös, nyílt forrású munkája, az elefántok viselkedését értelmező gépitanulás-modellek platformja, amelyen keresztül baj esetén, parkőröket és állatbarátokat figyelmeztetnek.

elefant.jpg

A modelleket az Intelligens Parkok holland természetvédő csoport és a Hackster.io hardverfejlesztő közösség által szervezett versenyre dolgozták ki, amit meg is nyertek. Az Edge Impulse gépitanulás-fejlesztői platform szoftvereivel, illetve az IoT (dolgok internete) eszközeire specializálódott maribori Irnas Intézet és az elektronikus, elektromechanikus komponensek, például félvezetők terjesztésével foglalkozó Avnet hardvereivel dolgoztak.

A szerkezet egészen különleges funkciókkal is rendelkezik:

  • Az Elefánt MI modell felismeri a gallér mikrofonjával rögzített emberi hangokat, amelyeket azok GPS-koordinátáival köt össze. Így próbálják felderíteni az esetleges orvvadászokat. Egy másik modell a gallér gyorsulásmérőjének adataiból számolja ki, hogy az állat mikor eszik, alszik, vagy fut.
  • A Gajraj MI rendeltetése, hogy az állatnak minél kevesebb baja essen, ha gazdaságokból próbál élelemhez jutni. Például törzsének mozgása és rezgései jelzik az emberi tevékenység által kiváltott szorongást, és egyben figyelmeztetik is a közelben tartózkodó személyeket.
  • Az Elefántgondnok modelljei egyrészt az állat tevékenységeit értelmezik, másrészt figyelmeztetik az őröket, ha orvvadászok által közismerten használt fegyverek, például AK-47-esek gépkarabélyok, ismertebb nevükön Kalasnyikovok zaját hallják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr316379184
süti beállítások módosítása