Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Koponyára tetovált elektródák olvasnak az agyban

2021. március 05. - ferenck

A New Yorki Brain Scientific startup szerint agyhullámaink olvasásával egészségügyi rejtélyek oldhatók meg, de elménk videojátékokkal és a virtuális valósággal (VR) is közelebbi kapcsolatba kerülhet, irányíthatja azokat, és sok minden mást úgyszintén. Jelentősen bővülhet az agy-számítógép interfészek köre. De hogyan?

A cég a koponya alá implantálható úgynevezett e-tetoválást fejleszt. A beültetést végző eszköz klasszikus tetováló-szerkezet és 3D nyomtató keveréke, míg a tetkó a hajszálnál jóval kisebb elektródákból áll. Baruch Goldstein a startup társalapítója, ügyvezető elnöke szerint a beültetés nagyjából úgy működik, mint egy varrógép.

Az e-tetoválás, a döbbenetesen kompakt, fül mögötti bélyegméretű mikro elektroenkefalográf (EEG) processzor segítségével valósidőben olvashat idegi jeleket. A cég közeli terveiben még kompaktabb, grafénből álló változat is szerepel.

etatoo.jpg

A valósidejű adatok orvosi értéke felbecsülhetetlen, személyek idegállapota tanulmányozható velük. Jelenleg epilepsziás rohamok bigdata-alapú vizsgálata tűnik a legkivitelezhetőbb alkalmazásnak, de egyelőre egyetlen eszközt sem ültettek még senkibe.

Az epilepsziát ugyanis figyelmeztető jelek előzhetik meg, bár ez az állítás nem bizonyított, viszont egyértelműen meg sem cáfolták. Egyszerűen nem nyílt lehetőség agyak valósidejű tanulmányozására, így általánosítható mintázatokat sem találtak.

Az e-tetoválással jelentős mértékben változhat a helyzet. Goldstein elmondta, hogy akarnak vele foglalkozni, mert ha az előjelek megismerhetők az agyhullámokból, akkor a rohamok is megakadályozhatók. Egyelőre azonban technológiájuk még nincs ezen a szinten. Ennek ellenére, hamarosan elkezdenék a teszteket.

A pántszerű grafénváltozat kevésbé invazív; valakinek a fejére nyomtatják, és úgy működik, mint egy ideiglenes tetoválás – idővel lemosható, eltüntethető. Emiatt nem annyira hatékony, mint az eredeti, az agy-gép kapcsolat is közvetettebb, az eszköz nem az agyhullámokból, hanem a bőrön keresztül olvassa a neurális jeleket. Az epilepszia folyamatos megfigyelésére így nem is alkalmas.

Mivel a kapcsolat közvetett, ellentétben az e-tetoválással, az információhoz való hozzáférést, annak kinyerését sok zaj hátráltatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4316449440
süti beállítások módosítása