Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesen intelligens kamerák figyelik a járműveket

2021. március 29. - ferenck

Mesterséges intelligenciával működő kamera-hálózatok jóvoltából, az amerikai rendőrség országszerte egyre nagyobb mértékben képes nyomon követni járműveket. A sors különös fintora, hogy sok kamera civilek birtokában van.

Az automatikus rendszámtábla-olvasókat árusító Flock arra buzdítja vásárlóit, hogy hálózatát használva, monitorozzanak „gyanús” járműveket. Lakástulajdonosi szervezetek, üzleti vállalkozások és bűnüldöző szervek az ügyfeleik.

megfigyeles0.jpg

Az ügyfél eldöntheti, hogy adatait megosztja a rendőrséggel, vagy sem, és viszont: a Flock elemzőhálózatán (Total Analytics Law Officers Networks, röviden: Talon) a bűnüldözők is közzétehetik az infókat.

A Talon havonta kb. 500 millió járműről gyűjt szkeneket. A kamerák eltárolják az adatokat, és figyelmeztetéseket küldenek a különféle listákon szereplő autókról. A felhasználók, rendszám mellett, modell, szín és egyéb tulajdonságok, például tetőcsomagtartó alapján végezhetik a keresést.

megfigyeles1.jpg

A Talon adatai a Nemzeti Bűnügyi Információs Központtal, az FBI szökésben lévő, eltűnt személyekkel, lopott járművekkel kapcsolatos információkat tartalmazó adatsorával együtt is használható. Jelenleg több mint 500 amerikai rendőrség fér hozzá.

A Flock szerint a Talon óránként négy-öt eset megoldásában segít. A rendszer csak harminc napig tárolja az adatokat, a rendőrség pedig letöltheti a bizonyítékként szolgáló információkat. A rendszám-azonosítás például a Capitolium elleni január 6-i roham egyes részvevőinek letartóztatásában is segített.

A mesterségesen intelligens kamerák érthető okokból egyre népszerűbbek a bűnüldöző szervezeteknél. Használatuk viszont komoly aggályokat vet fel, ráadásul elég nehéz megállapítani a határokat, hogy alkalmazásuk meddig bűnüldözés, és mikortól a személyiségi jogok (privacy) megsértése.

Rendőrök dolgoztak már például az Amazonhoz tartozó Ring MI-vel működő megfigyelő-kameráival, eredményesen használják a Vigilant rendszámtábla-olvasóját. És nemcsak az USA-ban, hanem más országok bűnüldöző szervei is élnek az MI adta lehetőségekkel.

Ezeket a kereskedelmi megfigyelő-hálózatokat különösebb felülvizsgálat és hozzájárulások nélkül telepítik, és a rendőrség nehezen vonható felelősségre a túlzott használatukért. Bűnesetek felderítése mellett ártatlan emberek millióinak indokolatlan nyomon követése, adataik gyűjtése az eredmény. Az MI ugyan segíthet bűnözők elfogásában, de az ilyen alkalmazásokkal a szabadságjogok is csorbulnak. Az arcfelismerés, a rendszámtábla-olvasás és személyek követésére alkalmas minden más technológia esetén a mostaninál sokkal egyértelműbb, szigorúbb szabályozás kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3416481944
süti beállítások módosítása