Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépszemek figyelik az amerikai bankokat és dolgozóikat

2021. május 10. - ferenck

Terjed az Egyesült Államok bankszektorában a mesterségesintelligencia-rendszerek által végzett megfigyelés, egyre több pénzintézet alkalmaz gépi látással dolgozó kamerákat. Céljaik és módszereik szerteágazóak, de leginkább a biztonság növelését, illetve az alkalmazottak hatékonyabb munkavégzését szeretnék elérni.

A JPMorgan Chase ohiói bankjaiban tesztel több fejlesztőtől beszerzett, különböző rendszereket, amelyek az ügyfelek és az alkalmazottak viselkedéséről gyűjtenek adatokat. A személyzet munkaütemezését és az irodai tevékenységeket akarják eredményesebbé tenni velük.

A floridai City Nemzeti Bank harmincegy irodájában tervezi használni az arcfelismerést. Alkalmazottakat, ügyfeleket és kormányzati körözési listákon szereplő gyanúsítottakat, potenciális bűnelkövetőket igyekeznek azonosítani velük.

bankok.jpg

Az ország déli részén egy, névtelenségét megőrző bank szintén gépilátás-rendszer segítségével figyelmezteti az alkalmazottakat gyanús jelekre, nyitva hagyott széfekre stb.

A példák egyértelműen jelzik, hogy a pénzügyi intézetek mindinkább ki akarják aknázni a kép- és arcfelismerő technológiákban rejlő lehetőségeket.

Mielőtt teljesen külsős beszállító mellett döntött volna, a JPMorgan Chase saját rendszert is kidolgozott. Technológiája az Amazon Web Services, a Google és az IBM megoldásain alapult.

A Bank of America már a 2010-es évek elején vásárolt a pénzkiadó automatái körül túl sokat időző, gyanús személyeket megfigyelő kamerákat.

A Wells Fargo még korábban, 2007-ben kezdte el használni a CrimeDex bűnmegelőző rendszert. A rendszer arcfelismeréssel és a bankautomatákról rögzített videók közötti kereséssel dolgozott. Akkoriban sem lehetett minden tökéletes, mert egy 400 ezer dolláros lopáshoz 14 ezer gyanúsítottat társított.

Ha a bankok elfogadtatják a szabályozókkal és ügyfeleikkel a mesterségesintelligencia-alapú megfigyelést, jelentősen hozzájárulhatnak a technológia szélesebb elterjedéséhez. A példák egyelőre azonban inkább a megfigyelésről, s nem a biztonságról szólnak. Amíg a közvéleményt nem sikerül meggyőzni az ellenkezőjéről, negatív lesz a kamerák megítélése.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr516526716
süti beállítások módosítása