Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Piacot robbant a Ford elektromos furgonja?

2021. május 28. - ferenck

A Ford bemutatta F-150 Lightning (Villám) kisteherautóját. Látszatra úgy néz ki, mint az F-150, de a látszat ezúttal csal, mert a fejlesztők nagyon fontos változtatásokat végeztek.

Az elektromos jármű designja megszokott, benzin helyett viszont elemmel működik, egy töltés 370, a bővített változaté 480 kilométerre elég. Előbbi közel 40 ezer, utóbbi 55 ezer dollárba kerül.

ford_1.jpg

A bemutató vízválasztó, történelmi pillanat lehet az elektromos autók amerikai történetében (de talán a világon is), mert a gyártó F-sorozata az USA-ban több mint négy évtizede a legjobb eladási mutatókkal rendelkező járművek közé tartozik.

Mit jelenthet ez? Például azt, hogy itt a tömegek számára készült elektromos furgon. A szövetségi és állami engedmények miatt ráadásul a Lightning ára még a belsőégésű motorral rendelkező járművek alá is mehet.

ford0.jpg

A Ford állandó mozgásban lévő, most pont nagyon „forró” piacon jelent meg újabb szereplőként. A Tesla évek óta reklámozza a még idén várható Cybertruckját. Piacra dobását a globális chipínség is hátráltatja, kérdés, hogy Musk és munkatársai találnak-e megoldást rá. A General Motors szintén bemutatta a gigantikus elemmel és meggyőző specifikációkkal rendelkező 2022 Hummer EV-t (EV = electronic vehicle, elektromos jármű).

Musk gratulált a Fordnak.

A Villámban minden van, aminek benne kell lennie: felújított belső tér, a dashboard középpontjában 15,5 colos érintőképernyő, nagy a tehertér, sok szerszám, szállítmány tárolható benne. Végszükség esetén, a lakás áramellátását is megoldhatja.

Kezdetben problémát jelenthet, hogy az USA elektromos járműveket töltő infrastruktúrája, különösen, ha nem a Tesláról van szó, szegényes állapotban van még. Ráadásul a Ford ügyfeleinek jelentős része a lefedettségben hátul kullogó mezőgazdasági területeken él.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is félni kell az elem lemerülésétől, az elektromos járművek vásárlásával szembeni egyik legfőbb visszatartó októl. Jó hír, hogy hamarosan más lesz a helyzet. Joe Biden ugyanis szignifikáns változásokat jelentett be a töltőinfrastruktúra kapcsán, és a befektetések is egyre markánsabbak. (Az elnöknek bemutatták a járművet, megkocsikáztatták rajta, és felsőfokokban nyilatkozott utána.)

Lehet, hogy néhány hónapon belül minden feltétel adott lesz a Villám gyors térhódításához?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4416572504
süti beállítások módosítása