Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI: háromszáz év után ismét eredeti méretben látható Rembrandt remekműve

2021. július 01. - ferenck

Rembrandt (1606-1669) 1642-ben festette leghíresebb képét, a művészettörténet egyik legtöbbet elemzett alkotását, az amszterdami Rijksmuseum legnagyobb termében függő, az egész hátsó falat elfoglaló Éjjeli őrjáratot. A falat ráadásul úgy töltötte be, hogy egyes részeket levágtak róla.

A művész európai hírnevét megalapozó festmény az amszterdami városi milícia kapitányát ábrázolja, amint utasítást ad az embereinek. Eredetileg nem volt címe, az Éjjeli őrjáratot az angol Joshua Reynoldstól és francia műértőktől kapta az 1790-es években. 

rembrandt.jpg

Háromszáz év után, most látható először eredeti méretében, a hiányzó részeket mesterséges intelligencia segítségével restaurálták. A holland aranykor egyik legnagyobb remekművének mind a négy oldalát ugyanis megrövidítették, levágtak belőlük egy 1715-ös áthelyezés során.

A kivágott részeket nem találták meg, egy korabeli művész viszont másolatokat készített, a restaurátorok és számítástudományi szakemberek azt felhasználva, Rembrandt stílusában alkották újra a hiányzó elemeket.

rembrandt0.jpg

„Soha nem lesz olyan, mint az eredeti, viszont más képet ad a kompozícióról” – jelentette ki Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója.

A hatás egy kicsit olyan, mintha egy megvágott fényképet úgy látnánk, ahogy a fotós elképzelhette.

rembrandt1.jpg

A központi figura, a milícia kapitányának elhelyezkedése most kevésbé centrális, amitől az egész alkotás dinamikusabbnak tűnik. A jobb szélen lévő egyik személy ábrázolását is restaurálták, úgy tűnik, mintha pont megugattatna egy kutyát. A bal oldalon három eddig hiányzó figura látható. Nincsenek részletesen kidolgozva, nem is tagjai a milíciának.

Robert Erdemann, a múzeum vezető tudósa elmagyarázta, hogyan dolgozták össze a hiányzó részeket az eredetivel, anélkül, hogy az utóbbihoz hozzáértek volna.

Az Éjjeli őrjárat és több kisebb korabeli (kb. 1655 körüli) másolat alapos fotózásával kezdték. Ezt követően a képeket ugyanarra a méretre dolgozták át, majd a másolatot úgy alakították, hogy jobban passzoljon Rembrandt stílusához, és eltűnjenek az apró különbségek.

A mesterségesintelligencia-szoftver többmillió próbálkozás után megtanulta, hogyan közelítse meg Rembrandt stílusát, színeit. Erdemann szerint elég jó munkát végzett, viszont lehet még javítani rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3616607746
süti beállítások módosítása