Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Biztonságosabb lesz az ember-robot együttműködés

2021. július 23. - ferenck

Emberek és robotok egyre több szektorban, például a gyártásban, a medicinában és a logisztikában dolgoznak együtt, osztják meg egymással a munkateret.

A közös munka alapja a biztonság. Eddig a gépek hatótávolság-érzékelői akadályozták meg a súlyos ütközéseket, ezek a szenzorok viszont nem működnek, ha a robotok az emberekhez túl közel tartózkodnak. Más megoldásra van szükség.

cobot.jpg

A Fraunhofer Intézet kutatói az ilyen szituációkra fejlesztették a biztonságos robottervezésben segítő, webalapú – ingyenes – Cobot Designer alkalmazást. (A collaborative robotot rövidítő cobot az egymás közvetlen közelében történő együttműködésre utal.)

A cobotokkal dolgozó cégeknek kötelező kockázatbecslést készíteniük, amelyben azonosítják a potenciális veszélyforrásokat, az alkalmazottak által várható hibákat. A biztonsági hitelesítésnél mérésekkel állapítják meg a gép engedélyezett maximális sebességét, az általa kifejtett nyomást stb. A nemzetközi szabványokban meghatározott korlátokon nem léphetnek túl.

cobot0.jpg

Ezek a mérések drágák, komoly szakértelmet igényelnek, és általában késeiek is, mert a robotokat addigra megépítették, beprogramozták, megvásárolták. Kis cégeknek ez külön problémás.

Itt jön képbe az interaktív Cobot Designer, amelyet vállalatok már a gép megvásárlása előtt használhatnak. Az eszköz például megállapítja, hogy a robot megfelel-e az adott feladat kivitelezésénél meghatározott maximális sebesség kritériumának. Ha viszont csökkenteni kell a munkatempóján, már nem biztos, hogy megéri megvásárolni, tehát beszerzés előtt gazdasági megvalósíthatósági elemzés sem árt.

A tervezővel megelőzhetők a felesleges vásárlások, csökkenthető a későbbi alkalmazásokra fordított munka. Fejlesztői el akarják érni, hogy a jövőben inkább a Cobot Designer által is használt számítógépes szimulációt alkalmazzák, mert így kisebb a fizikai mérések iránti igény. A tervező minden böngészőn fut, a felhasználó megadja a robot paramétereit, a kockázati tényezőket, és hogy milyen szerszámmal dolgozik (például fogóval).

A Cobot Designer automatikusan kiszámolja a robot-ember érintkezés következményeit és a megengedett maximális sebességet is. Az eddigi tesztek eredményesek voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3016618626
süti beállítások módosítása