Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia az olimpián

2021. augusztus 09. - ferenck

A tegnap véget ért olimpiát sem kerülte el a technológiai fejlődés, a mesterséges intelligencia Tokióban is markánsan jelen volt.

Az óráiról ismert Omega 1932 óta mér olimpiai teljesítményidőket, a célfotó-kamerát az 1948-as londoni játékokon vezették be. A cég rendszereit a Svájci Szövetségi Méréstani Intézet hitelesíti, az Omega Timing az olimpiák hivatalos időmérője, tevékenysége azonban sokkal többől áll, mert nemcsak milliszekundumokra figyelnek.

olimpia.jpg

A svájci vállalat technológiái követik a játékmeneteket, elemzik a sportolók mozgását, kiemelik a kulcspillanatokat. A tokiói játékokon is ez történt, például a számítógépes látás a korábbiaknál kitüntetettebb szerephez jutott.

Az Omega egy csomó olimpiai sportágat figyel, köztük például a röplabdát, az úszást és a tornát. Az output elsősorban az edzőket és a sportolókat segíti – megnézik és, ha tudnak, javítanak a teljesítményen. Ezek a mérések, megfigyelések természetesen a sportvezetőknek és -szervezeteknek, valamint a műsorszolgáltatóknak is a rendelkezésére állnak.

olimpia1.jpg

A röplabda-rendszer 99 százalékos pontossággal csoportosítja a labdával végzett műveleteket (adogatás, fogadás, sáncolás, feladás, ütés). A labda irányában és sebességében beálló változásokat követve éri el ezt a magas szintet.

A rendszer a játékosok mezébe ágyazott, azok mozgását figyelő giroszkóp szenzorokkal működik. Ha a labda ideiglenesen kikerül a kamera látómezőjéből, a program kiszámolja a valószínű irányt.

olimpia0.jpg

A tornászok mozgását a gerendán végzett gyakorlatok közben a mozdulataikat kiértékelő rendszer figyeli. Többek között azt is kiszámolja, hogy a gyakorlat után milyen pontosan érnek le a talajra.

A vízi sportokat képfelismerő rendszer monitorozza. Követi az eseményeket, méri at úszók közötti távolságot, gyorsaságukat, és hogy hány karcsapást végeznek.

A sportolók teljesítményét milliméter-, milliszekundum-pontossággal, részleteiben vizsgáló technológiák hihetetlenül hasznosak, komoly segítséget jelentenek a teljesítmény növeléséhez. A nézőket pedig közelebb viszik a sporthoz, tevékenységüknek köszönhetően mélyebben és részletesebben ismerhettük meg a tokiói játékokat, jobban átéltük a sikereket és a kudarcokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2516651854
süti beállítások módosítása