Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Intelligens parkolás egy valódi garázsban

2021. október 01. - ferenck

A szebb napokat is megélt amerikai ipari központ, az autógyártásáról híres Detroit városa a Forddal és a Bosch-sal közösen Intelligens Parkolási Labort nyit. A laboratóriumnak a teljeskörű ingatlanszolgáltatásokat nyújtó Bedrock összeszerelő garázsa ad otthont.

A jövő közlekedésének autonóm technológiáit, például parkolási opciókat valós környezetben lehet majd tanulmányozni, az érintett vállalatok a helyszínen tesztelhetnek megoldásokat, például az automatikus fizetést, majd dolgozhatnak ki belőlük működő rendszereket, termékeket.

parkolas.jpg

A labort azért is tervezték, hogy a Ford és a Bosch folytathassa tavaly augusztusban megkezdett és bemutatott közös munkáját – az önmagától parkoló (önparkoló) Ford Escape-et ugyanebben az épületben csodálhatták meg az érdeklődők. A biztonságos automatizált parkoláshoz (automated valet parking) egyáltalán nincs szükség a vezető jelenlétére.

A jármű emberi segítség nélkül hajtott át a parkolón, talált magának szabad helyet, majd szemmel láthatóan minden probléma nélkül ki is állt onnan. A fejlesztők bizakodnak, hogy a jövőben a parkolásnak ez a módja terjed el. Az automatizált technológia megkíméli az embert a zsúfolt nagyvárosi terekben, többemeletes parkolóházakban történő hosszas helykeresés testi-lelki gyötrelmeitől.

parkolas0.jpg

A Ford és a Bosch mellett az autókölcsönzéssel foglalkozó Enterprise szintén a laborban fogja tesztelni a technológiáit, hogy mennyire tud áramvonalasítani folyamatokat. Reménykednek, hogy a gépkocsi beállóhoz hajtó járművek előbb feltöltik magukat, majd a parkolóban helyet foglalva, valaki máris átveheti őket. Ez azért fontos, mert így csökken a bérlések közötti holtidő, az Enterprise még több profitot termel.

Jelenleg azonban „csak” az önparkoló autó valós opció, a többi kiegészítő technológián sokat kell még finomítani. A jármű az intelligens parkolásra alkalmas technikákkal felszerelt épületben felismeri a gyalogosokat, más járműveket, elkerüli az akadályokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5716656216
süti beállítások módosítása