Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Tucatnyi új mesterségesintelligencia-labor épül az USA-ban

2021. október 11. - ferenck

Az Egyesült Államokban bő tucatnyi új civil mesterségesintelligencia-labort terveznek építeni. Az ország Nemzeti Tudományos Alapja (NSF) 220 millió dollárral tizenegy Nemzeti MI Kutatóintézet létrehozását támogatja, valamint idén alapított további héthez járul hozzá.

Egy-egy intézetnek öt éven keresztül évi húszmilliót folyósítanak. Egyesek állami és magánpartnerektől, például a Nemzetvédelmi Minisztériumtól, az Amazontól és az Inteltől kapnak további támogatást.

Több intézet a mezőgazdaság javítására fog összpontosítani. A klímakatasztrófához jobban alkalmazkodó megoldásokkal, növények modellezésével, vagy például a precíziós mezőgazdasághoz és más kezdeményezésekhez megfelelő biztonsági infrastruktúra fejlesztésével járulnak hozzá a célokhoz.

usa_mi_laborok0.jpg

Mások a szűkebb infokommunikációs szektorban tevékenykednek majd. A félvezető-tervezésen javítanak, jobb robotokat építenek. Két intézet az edge számításokhoz megfelelő eszközökre és a vezeték nélküli MI-rendszerekre specializálódik. Egy másik MI-modellekkel optimalizál rendszereket, automatizálja a döntéshozást. Lesz olyan is, amelyik komplex dinamikus rendszerek irányításához dolgoz ki algoritmusokat és alkalmazásokat.

Három intézet kifejezetten az emberi élet minőségének javításából kiindulva, a gyerekek oktatásával, felnőttek képzésével, idősek gondviselésére használt rendszerek fejlesztésével foglalkozik.

Az NSF tavaly szeptemberben hét nemzeti MI-intézetet támogatott. Az Egyesült Államok szintén tavaly jelentette be, hogy két éven keresztül évi kétmilliárd dollárral segíti a mesterségesintelligencia-kutatásokat.

Az összegek hatalmasnak tűnnek, pedig más országok, elsősorban Kína több pénzzel járulnak hozzá az MI felvirágoztatásához. Ezek a számok azonban csak kis részét képezik az USA mesterségesintelligencia-költéseinek, de mindenesetre jelzik, hogy a szövetségi kormány tisztában van az MI amerikai gazdaságra gyakorolt hatásával, potenciális előnyeivel, amelyekből az egész világ profitálhat.

A kormányzati támogatás eddig is kulcsfontosságú volt az MI fejlődésében, és ez a jövőben is így lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7216660860
süti beállítások módosítása