Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Blokklánc technológiával biztonságosabban kommunikálnak a robotcsapatok

2021. december 07. - ferenck

Képzeljük el, hogy fejlett érzékelőeszközökkel felszerelt autonóm drónokból álló csapat a Sierra Nevada feletti magasságokban füst jeleit keresi. Mihelyst észlelik az erdőtüzet, a megfigyelő robotok üzenetben közlik a földrajzi koordinátákat a tűzoltó drónokkal. Utóbbiak a helyszínre sietnek.

De mi történik akkor, ha a vezérszerepet betöltő megfigyelő robotok egyikét vagy akár többet meghackel egy rosszindulatú ágens, és szándékosan pontatlan koordinátákat küld a mentőknek? Hogyan tudják meg a tűztől távolodó mentők, hogy becsapták őket?

blockchain_robot.jpg

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Madridi Műszaki Egyetem kutatói szerint a robotcsapat számára a kommunikációs eszközként használt – a kriptovaluták világából, különösen a bitcoin miatt ismert – blokklánc-technológia lehet a megoldás. A blokklánc egyelőre ultrabiztos, sokat nem kockáztatnak vele.

A kutatási eredményeket városokban is alkalmazhatják, ahol önvezető járművek multirobot rendszere termékeket szállít a megrendelőkhöz, vagy személyeket juttat el a település egyik pontjából a másikba.

blockchain_robot0.jpg

Egy blokklánc hamisításbiztos rekordot szolgáltat a robotcsapat vezetőinek üzenetéről, így a többi gép, azaz a követő drónok észrevehetik az adattovábbítás esetleges következetlenségeit.

Egy szimuláció során az adatokat minden egyes blokkban, a vezetőtől a követőknek küldött iránysorozatokként tárolták. Ha egy rossz szándékú robot a blokk kivonatának átírásával próbálja megváltoztatni a blokk tartalmát, a megbuherált blokk többé már nem tartozik a lánchoz, és a követők könnyedén megtehetik, hogy a hamis irányokról és földrajzi koordinátákról egyszerűen nem vesznek tudomást.

„Ezek a technikák nagyon hasznosak megállapítani, hitelesíteni, auditálni és persze megérteni, hogy az adott rendszer nem válik-e rosszindulatúvá, bűnözővé” – nyilatkozta az MIT-n Marie Curie ösztöndíjas és a projektről készült anyag elsőszámú szerzője, Eduardo Castelló.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr516717538
süti beállítások módosítása