Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szem nélküli látás

2021. december 21. - ferenck

A gépi jellegű agyi beültetések egyelőre nem nagyívű transzhumanista célokat, meglévő funkciók feljavítását, például agyi kapacitásaink drasztikus növelését szolgálják, hanem elvesztett funkciók valamilyen szintű pótlását célozzák, leggyakrabban látáskárosultakon igyekeznek segíteni velük.

Spanyol kutatók fontos eredményt értek el ezen a területen. Egy vak személynek az agy vizuális kortexét közvetlenül stimuláló implantátumot, egy elektródasort ültettek be. A beültetés lehetővé tette, hogy az illető valamilyen szinten lásson.

blind.jpg

A rendszer „mesterséges retinával” működik. A retinát szemüveg-párhoz kapcsolják, és azok közreműködésével detektálja a viselője előtti fényeket. A fényeket elektromos jelzésekké (impulzusokká) alakítja át, a jeleket a felhasználó fejébe implantált mikroelektróda-sorokba küldi.

Az illető így „láthatja” a szemüveg által összegyűjtött fényeket.

blind0.jpg

A kutatók egy ötvenhét éves, tizenhat esztendeje teljesen vak nőn tesztelték a rendszert. A kísérlet során a mesterséges retina jóvoltából, alakokat és sziluetteket tudott azonosítani.

Kis lépés ugyan, de mégis nagyon fontos, mert az ilyen eredményekkel jutunk el a fejlett bionikus szemekig, válik a mainál sokkal komplexebbé az ember-gép kapcsolat, hasznosulnak az agy-számítógép interfészek, és válnak valóra a Star Trekben megjelenített technológiák.

Bionikus szemeket is a legendás tudományos-fantasztikus sorozatban láthattunk először.

„A vizuálisan károsult, látóképességüket elveszített idegsejtektől folyamatosan nagyon jó minőségű felvételeket kaptunk, és a stimulációs paraméterek végig stabilak maradtak. Az illető személy egyes betűket tudott azonosítani, sőt, tárgyak határait is felismerte” – írták a kutatók a munkájukat ismertető tanulmányban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr516737578
süti beállítások módosítása