Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Élő idegsejtek segítségével tanul egy japán robot

2021. december 23. - ferenck

A Tokiói Egyetem kutatói agyszerű idegsejtekkel rendelkező robotot építettek. Az idegsejteket laboratóriumban tenyésztették, rendeltetésük, hogy a robotot megtanítsák úgy gondolkozni, mint az ember.

A gépet ezekhez az élő sejtekből kitenyésztett idegsejtekhez, azaz agyi neuronokhoz csatlakoztatták. Amikor elektromosan stimulálták őket, a robot sikeresen elérte a célját – egy LED-es, köralakú fekete dobozt.

A kerekes kompakt robotjármű elég kicsi ahhoz, hogy a tenyerünkön elférjen. Az egyik kísérlet közben egyszerű labirintusba tették, és akármikor rossz irányba ment, a neuronokat elektromos impulzus zavarta meg, hogy „visszategyék” a jó útra.

japanrobot.jpg

A kísérlet fontos lépés a robotok intelligens viselkedése felé, amelyet tanulással érnek el. Zártláncú rendszert dolgoztak ki, amely az aktív élő neuronkultúrából generált jeleket, míg a kultúra a mobil robotban „testesült meg” – anélkül, hogy fizikailag a gépbe integrálták volna. Nem a robotban, hanem a közvetlen közelében voltak.

Amikor akadályba ütközött, vagy a cél nem volt kilencven fokban előtte, a sejtkultúrát elektróda közvetítésével stimulálták. A tesztnél a gépet homeosztatikus jelekkel vértezték fel, hogy közölje: minden a tervek szerint megy, és közelebb került s céljaihoz.

Akadálynál viszont a homeosztázist zavarójelekkel zökkentették ki, amire a robot kínos remegésbe kezdett, majd újrakalibrálták. Mindez addig folytatódott, amíg meg nem oldotta a labirintusfeladatot.

Mivel környezetét nem látta, és más szenzorikus információt sem kapott, teljesen ki volt szolgáltatva az elektromos próba-hiba impulzusoknak.

A hibákat csökkentő és kontrolláló tanulóalgoritmussal (belső visszacsatolási hurokkal) is felszerelt robot végül megtanulta a leckét, az intelligens feladatmegoldást – ezt fizikai tartalék-számítógép (a sejttenyészet) végezte el. A kutatók többször hangsúlyozták, hogy az ilyen (az agyi jeleken számításokat végző) fizikai testnek nem kell feltétlenül emberi testnek lennie.

Abból a hipotézisből indultak ki, hogy egy élő rendszer intelligenciája a szervezetlen, kaotikus állapotból „kivonatolt” mechanizmusokból fejlődik ki, „emergálódik.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1216740372
süti beállítások módosítása