Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Idegháló jelzi előre az új drogokat

2022. január 24. - ferenck

A kanadai Brit Columbia Egyetem (UBC) kutatói egészen különleges – és ijesztő – mesterséges intelligenciát fejlesztettek. Az MI még a feltalálásukat megelőzően találja ki, hogy milyen designer drogok kerülnek az utcára. Tehát még nem is léteznek, de már tud róluk.

Munkájával elvileg a bűnüldözést segíti.

A szakemberek gépitanulás-algoritmust tápláltak egy „ismert pszichoaktív anyagokról” szóló adatbázisba. Rendeltetése, hogy az adatok alapján a vegyészek és a dealerek előtt kitalálja: mit fognak készíteni, majd mit fognak eladni. Mielőtt valósággá válna.

designer_drugs.jpg

A Steven Spielberg kultikus Különvéleményét idéző technológia fejlesztői egyértelművé tették: a rendőröket akarják segíteni a drogháborúban, és míg a film intő jel volt e megoldások veszélyeire, addig a kutatók semmiféle veszélyt nem látnak az ideghálójukban.

Spielberg 2002-es filmjében a high-tech megoldások az emberi elmében olvastak, így bűnözőket még a bűn elkövetése előtt tartoztathattak le. Az UBC ideghálójával hasonló „eredmények” érhetők el.

David Wishart az egyik fejlesztő elismeri a Különvélemény-párhuzamot, viszont arra hivatkozik, hogy a megfigyelő és más technikák hatására a filmbeli jövőben csökkent a bűnözés.

„Szoftverünk a bűnüldözőket és a közegészségügyi programokat segíti, hogy alapismereteik legyenek titkos vegyészekről, és hogy mi várható, minek kell utánanézniük” – magyarázza.

A gépi tanulásnak ez a típusa ugyan könnyen zsákutcának bizonyulhat, viszont egyes amerikai és európai rendőrségek – elsősorban a drogkereskedelem elleni harcban – használnak ha nem is ilyen, de hasonló technikákat.

Vegyük figyelembe, hogy a már Nixon által meghirdetett drogháború eddig totális kudarc, rengeteg mexikói, kolumbiai, amerikai stb. halottal. Az Egyesült Államokban soha nem fogyasztottak annyi drogot, Kolumbiában soha nem állítottak elő annyi kokaint, a mexikói kartellek soha nem tettek szert akkora bevételre, mint az elmúlt években. Ha ezekhez hozzáadjuk a még nemlétező drogok után kutató mesterséges intelligenciákat, nehezen képzelhető el, hogy az eredmények látványosan javulnának.      

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9216764556
süti beállítások módosítása